dijous, 21 de novembre del 2019

Puigdemont i Comín reclamen al Parlament Europeu el seu escó mentre el TJUE decideix



EXILI






Marta Lasalas
Barcelona. Dijous, 21 de novembre de 2019















El president a l’exili, Carles Puigdemont, i el conseller Toni Comín han instat el Parlament Europeu a que se'ls permeti prendre possessió dels seus escons com a eurodiputats de "manera provisional" mentre es verifiquen les seves credencials i el TJUE pren una decisió formal en relació a si han assumit o no la condició de diputats des del moment en què van ser proclamats electes.



En una carta al president del Parlament Europeu, la Mesa de l'Eurocambra i el seu Comitè d'Afers Jurídics, els dos polítics recorden que l'advocat general de la UE ha conclòs que Oriol Junqueras va assumir la seva condició d'eurodiputat des del moment mateix en què va ser proclamat, sense necessitat de més tràmits.



third-letter-re-credentials-november-2019





 
A la carta, que ha estat avançada per Politico, s'hi han adjuntat les conclusions que va fer públiques l'advocat general de la UE, les quals, en cas que siguin ratificades pel TJUE, obririen també la porta a Puigdemont i Comín per poder prendre possessió del seus escons.



L'Estat espanyol havia barrat fins ara l'accés dels dos polítics a l'Eurocambra argumentant que no havien complert el tràmit d'acatar la Constitució al Congrés. L'advocat general ha replicat que els eurodiputats ho són perquè els escullen els ciutadans i l'Estat no hi pot afegir altres condicionants. En cas que finalment els dos polítics aconseguissin accedir a l'Eurocambra, tindrien també la immuntat parlamentària que la condició de diputats comporta a tot el territori de la UE, inclòs l'Estat espanyol.







ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/puigdemont-comin-parlament-europeu-esco-provisional-tjue-junqueras_444063_102.html