divendres, 29 de març del 2019

Torra guanya la partida al ministre Borrell i es reuneix amb diputats de l’Assemblea Portuguesa




El Bloco de Esquerda demanarà al govern portuguès que "pressioni" perquè Madrid dialogui amb la Generalitat








Agències|






El president del Govern, Quim Torra, durant una reunió amb diputats portuguesos a l'Assemblea de Portugal, el 28 de març de 2019 (Horitzontal)








El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha reunit aquest dijous a la tarda amb una quinzena de diputats d’esquerres de l’Assemblea Portuguesa per abordar el conflicte entre Catalunya i l’Estat. Justament un any després que la cambra de Portugal aprovés una resolució a favor d’una “solució política” al procés que respectés la voluntat del poble català, diputats del Bloco de Esquerda, del Partit Socialista, un parlamentari socialdemòcrata i un d’independent han rebut Torra. A la sortida, la diputada Isabel Pires (Bloque de Esquerda) ha explicat que la seva formació demanarà al govern portuguès que “pressioni” perquè Madrid dialogui amb la Generalitat.



Pires ha valorat positivament la reunió amb Torra -amb la majoria de parlamentaris que van aprovar la resolució del 2018-, i ha destacat que la Constitució portuguesa contempla el dret a l’autodeterminació, i que per això és “natural” que diputats siguin “solidaris” amb la “causa” catalana. La parlamentària d’esquerres ha afegit que la seva formació
intentarà ajudar perquè la via pacífica i de diàleg sigui “real i realística”. “Intentem parlar també amb el govern portuguès perquè faci alguna pressió sobre el govern espanyol sobre la necessitat de diàleg”.







El president del Govern, Quim Torra, durant una reunió amb diputats portuguesos a l’Assemblea de Portugal, el 28 de març de 2019 (Horitzontal)






En aquesta línia, Pires ha advertit que és “impossible” que hi hagi diàleg “amb polítics a la presó”. “No n’hi pot haver si empresones els actors que haurien d’estar al diàleg, i el judici no ajuda”, ha conclòs. Així mateix, la diputada del Bloque de Esquerda ha subratllat que els parlamentaris portuguesos poden fer noves resolucions i votacions a la cambra, com la de fa un any, per “solidaritat” amb Catalunya: “És sempre una possibilitat”.



El viatge oficial de Torra a Lisboa -on ha arribat aquest migdia- continuarà amb una entrevista en directe a la cadena RTP, a partir de les 21:30 (hora local, a les 22:30 hora catalana). L’endemà, divendres a la tarda, el president oferirà una conferència sobre l’autodeterminació i la internacionalització del procés (18:00, hora local), sota el títol ‘Catalonia and the right to self-determination: an international perspective’, a l’ISCTE-Instituto Universitário de Lisboa. El president hi acudeix convidat pel departament de Doctorat i Màsters en Ciències Polítiques del centre.



Just després de la conferència, Torra participarà en un debat amb l’historiador i ex vicepresident del Parlament Europeu José Pachecho Pereira, i amb l’investigador en política internacional de l’ISCTE i autor del llibre ‘Espanha e Catalunha. Choque de nacionalismos’, Felipe Vasconcelos Romão. L’acte estarà moderat pel professor i investigador de l’ISCTE-IUL André Freire.




El viatge oficial arriba l’endemà de la querella de la Fiscalia per desobediència a les resolucions de la Junta Electoral Central sobre els llaços grocs. El president, al seu torn, ha interposat una querella contra la JEC.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.larepublica.cat/torra-guanya-la-partida-al-ministre-borrell-i-es-reuneix-amb-diputats-de-lassemblea-portuguesa/