dissabte, 26 de gener del 2019

Els miners localitzen el cos de Julen dins del pou



CAS JULEN







El Nacional
Foto: Efe
Barcelona. Dissabte, 26 de gener de 2019




















El cos sense vida de Julen, el nen de dos anys que van caure a un pou profund i estret el passat 13 de gener a Totalán (Màlaga), ha estat localitzat sense vida a la 01.25 hores de la matinada d'aquest dissabe pels equips de rescat, segons han informat fonts de l'operatiu. El cadàver de Julen estava atrapat en un túnel de 25 centímetres de diàmetre i 107 metres de profunditat que havia estat perforat per realitzar sondejos d'aigua.





Minuts abans de fer-se pública oficialment la notícia, a l'habitatge on estaven acollits des de fa diversos dies els pares del nen s'han viscut moments de tensió i s'han sentit crits de "una altra vegada no!, una altra vegada no!" possiblement en referència a l'altre fill, de 3 anys, germà gran de Julen, que la parella va perdre fa pocs anys. Després de la localització del cos, s'ha activat la comissió judicial per investigar el succeït.




L'operació per rescatar-lo es considerava la més complexa que s'ha emprès a Espanya, ja que desenes de màquines, perforadores i excavadores han remogut prop de 83.000 metres cúbics de terra per excavar un pou paral·lel que arribés fins al nen. En l'operatiu han
participat més de 300 persones i figuraven vuit membres de les Brigades de Salvament Miner d'Hunosa que han perforat durant gairebé 32 hores els 3,8 metres de túnel de terra i roca.




"Un miner mai no es queda a la mina i per a ells, Julen és un miner", havia dit amb emotivitat, sobre això, el delegat del Col·legi d'Enginyers de Mines de Màlaga, Juan López Escobar. La duresa de les roques ha obligat fins i tot en quatre ocasions agents de la Guàrdia Civil especialistes en espeleologia i 'microvoladures', a introduir càrregues explosives als orificis de la roca per fer petites detonacions i obrir camí als miners.

 

 

 

Primera reaccions oficials



Fora de l'àrea de treball, a Totalán, els pares, familiars i centenars de veïns han esperat amb tensa expectació durant tot aquell temps les notícies sobre el rescat. Després de la fatal troballa, han començat a conèixer-se les primeres reaccions, entre elles la de la Casa del Rei, que ha expressat el seu "dolor més profund" i el seu "condol més sentit" a tota la família de Julen. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha expressat el seu "suport i afecte" als pares i éssers estimats de Julen.




El president del PP, Pablo Casado, ha transmès la seva condol i ha lamentat que l'esperança hagi donat "peu al drama". L'alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre, ha anunciat que l'Ajuntament de la localitat declararà dol oficial per la mort de Julen.






 E.P.D.






ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/societat/localitzat-julen-pou_347832_102.html