dimecres, 12 de setembre del 2018

El Parlament Europeu activa l’aplicació de l’article 7 contra Hongria, amb l’abstenció del PP espanyol



MÓN - EUROPA







L'aprovació de l'article 7 del Tractat de la UE requereix 22 de 27 vots al Consell Europeu
















Per: Redacció 

12.09.2018  13:32





El Parlament Europeu ha votat avui a favor d’obrir un procés per sancionar Hongria per erosionar la democràcia, tot i l’abstenció del PP espanyol. S’ha aprovat una resolució que recomana activar el procediment marcat a l’article 7 del Tractat de la Unió Europea per a suspendre els drets de vot a la UE del govern de Viktor Orbán com a resposta al ‘risc de violació’ de l’estat de dret en aquest país. Ara, Orban haurà de donar explicacions a la resta de caps de govern de la UE al Consell Europeu. La majoria fixada per a l’activació de l’article 7 requereix 22 vots favorables dels 27 estats.



És la primera vegada que l’Eurocambra proposa d’activar l’article 7 i ho ha fet amb la sòlida majoria de més de dues terceres parts dels eurodiputats: 448 a favor, 197 en contra i 48 abstencions. Segons fonts parlamentàries, els eurodiputats del PP han decidit d’abstenir-se de la votació després de debatre fins a l’últim moment entre aquesta opció i votar a favor de la resolució.



El gran consens parlamentari necessari per tirar endavant la resolució requeria que almenys part del Partit Popular Europeu (EPP) on s’integra Fidez, la formació d’Orbán, hi votés a favor. Davant la
controvèrsia dins el grup sobre el suport al líder hongarès, l’EPP va decidir donar llibertat de vot als seus membres. Així, s’esperava que la posició dels populars d’Alemanya, França i Espanya –les delegacions més grans dins del grup– fossin claus per desencallar el vot.



Polònia actualment ja s’enfronta a aquest procediment. En aquest cas, va ser la Comissió Europea qui va impulsar la mesura després de mesos reclamant a Varsòvia d’aturar les reformes judicials que, segons l’executiu europeu, posen en risc la independència judicial.



En el cas d’Hongria, al juliol Brussel·les va portar aquest país al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per incomplir la legislació europea en matèria d’asil i retorns i va expressar la seva preocupació per la ‘criminalització’ de les ONG que treballen amb refugiats.








Enllaç notícia :