divendres, 8 de juny del 2018

Sánchez aixeca el control financer a la Generalitat



PROCÉS







Estefania Molina
Foto: Efe
Madrid. Divendres, 8 de juny de 2018




















El nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ordenat que els bancs puguin abordar els pagaments de la Generalitat sense supervisió del Ministeri d'Hisenda, segons ha informat la portaveu i ministra d'Educació, Isabel Celaá. La mesura s'ha pres després de constatar l'aixecament de l'article 155, en el primer Consell de Ministres de Sánchez, amb la formació del govern a Catalunya. Tanmateix, Celaá no ha aclarit si es mantindria el control del 2015, relatiu al FLA, però és d'esperar que així sigui, ja que l'acord és previ a tot allò que va introduir Hisenda amb el procés. El nou gabinet ministerial busca "normalització" amb aquest gest de "confiança".



Tanmateix, la notícia no suposa un canvi substancial d'allò que Mariano Rajoy tenia previst de fer. Segons van informar fonts del Ministeri d'Hisenda de l'anterior executiu, el control dels comptes que es va fixar a l'estiu del 2017 s'aixecaria. Aquest era el mecanisme setmanal introduït poques setmanes abans del referèndum, que més tard es va
integrar al del 155. Aquest s'extingeix ara. A banda, Sánchez i Rajoy van pactar en la reunió del passat 15 de maig mantenir el control relatiu al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), bimensual o mensual.



El fet és que el president espanyol veu com a principal repte la "integritat territorial", és a dir "la normalització institucional del país", en al·lusió a l'independentisme català, per la qual cosa es preveu un enfocament "transversal", ha avisat Celaá. De fet, el ministre d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, i la ministra d'Administracions Territorials i Funció Pública, Meritxell Batet, seran el pal i la pastanaga del procés: el primer, contrarestant el relat de Carles Puigdemont a l'exterior, i la segona, oferint diàleg i distensió en la relació, en juxtaposició amb Sánchez.



Així i tot, Sánchez no ha fixat encara la data per veure's amb el president Quim Torra, que la portaveu ha equiparat a la resta de presidents de comunitats, quan ha dit que el líder socialista es veurà en les properes setmanes amb tots ells. Batet també encetarà una ronda de contactes telefònics.



Així les coses, les concessions a l'independentisme es descarten de moment. L'objectiu és el diàleg, i Celaá ha dit que no s'havia tractat el contingut de les matèries que parlaran Torra i Sánchez. Sobre els indults, ha dit que la causa es trobava en aquests moments en mans del jutge instructor. Sí que ha descartat de forma rotunda la petició de Puigdemont sobre abordar el dret a decidir.









Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/sanchez-control-financer_276384_102.html