dimarts, 20 de febrer del 2018

La CUP opta per un torcebraç amb Espanya com a estratègia jurídica



PAÍS - PRINCIPAT







La CUP explica que amb el cas d'Anna Gabriel, vol internacionalitzar el procés i desafiar jurídicament l'estat espanyol.

















20.02.2018  17:06





‘L’Anna no ha fugit, l’Anna ha buscat refugi per una persecució política.’ La CUP ha escenificat una imatge de força i unitat a la Casa Golferichs de Barcelona després de saber-se avui que l’ex-diputada Anna Gabriel no aniria a declarar demà al Tribunal Suprem de Madrid i que es quedaria a Suïssa. Tot plegat, amb dos objectius: defensar-se jurídicament des d’una ciutat que permet d’internacionalitzar el conflicte més enllà de les fronteres catalanes i fer un torcebraç jurídic a l’estat espanyol.





I és que Suïssa no permet d’extradir ciutadans per delictes polítics. Espanya haurà de demanar una ordre d’extradició si vol jutjar Gabriel a l’estat espanyol, però prèviament la justícia suïssa determinarà si ho pot fer. ‘Hem obert un procés polític contra l’estat espanyol per fer de mirall i perquè vegi com s’ha convertit en una dictadura’, ha dit Benet Salellas, advocat de Gabriel i company de partit. 



Després de l’euroordre fallida de Carles Puigdemont, l’estat espanyol es troba ara amb un altre escenari que li pot dur un maldecap internacional.















Salellas ha criticat durament el jutge Pablo Llarena, el vessant polític de la seva
‘causa general contra l’independentisme’ i ha dit que Gabriel no anirà al Suprem perquè no té garantit un judici just: ‘No és un procediment de justícia, sinó de venjança i humiliació. No hi ha les mínimes garanties de justícia’. Ha explicat que s’estan jutjant projectes polítics, i les resolucions del jutge Llarena ho exemplifiquen. ‘Un procediment que investiga idees i no fets, és propi d’estats autoritaris’.



Ha dit que avui dia encara no saben què se li imputa a Gabriel i com ja havien dit amb anterioritat, que el Suprem no és competent, ja que la causa s’hauria d’investigar des d’un jutjat de Barcelona o el TSJC: ‘No sabem què s’investiga.



Segons algunes interlocutòries un dia investiguen el referèndum, segons d’altres, el pressupost… Si ens poguessin imputar cadena perpètua, ho farien’, ha deixat anar Salellas.

















 L’asil polític, més endavant


No és necessari de demanar l’asil polític per a poder viure i treballar a Suïssa, que és el que vol fer Gabriel i així poder continuar amb la seva tasca d’investigació en el dret. Salellas ha precisat que només demanarien l’asil polític de Gabriel en el cas que la justícia Suïssa acceptés l’extradició a Espanya. 



Tanmateix, aquest és un escenari molt llunyà, ja que l’estat espanyol encara no ha dit si farà la petició.








Enllaç notícia :