dimecres, 14 de setembre del 2016

Si torna la Champions, Messi posa la música (7-0)

BARÇA - CHAMPIONS

El Barça anuncia als rivals que vol ser campió d’Europa aquesta temporada i goleja el Celtic de Glasgow amb una exhibició dels seus homes d’atac.

TONI PADILLA Barcelona

Neymar i Leo Messi s’abracen després d’un dels set gols del Barça al Camp Nou. / JOSEP LAGO

Tres minuts. Només feia tres minuts que la Lliga de Campions havia tornat al Camp Nou i Messi va marcar el primer gol del partit. El primer gol del Barça a la Champions. Per ben poc no va fer el primer gol de tota la competició, ja que Cavani havia trigat 50 segons a batre l’Arsenal a París. Tres minuts per aclarir la gola i cantar el primer gol d’un camí que Messi vol acabar a Cardiff, a terres gal·leses, a la final d’una competició, la Champions, on Messi sol donar la seva millor versió. Si sona l’himne de la Champions, Messi posa la música i els seus companys ballen al seu ritme. En una actuació gairebé perfecta, el Barça va cruspir-se el Celtic per 7-0 amb gols dels seus puntals: Messi, Suárez, Iniesta i Neymar. Una nit perfecta.

El Celtic va convertir-se en l’ase dels cops, rebent set gols d’un Barça més titular que no pas aquell derrotat per l’Alabès. Un Barça que feia patxoca, llest per deixar-se guiar per Messi. Si l’argentí juga de titular, els companys excel·leixen. Si Neymar no acaba de jugar bé, Messi li cedeix una falta i així pot marcar un gol i somriure. Si el mig del camp pateix, ell endarrereix la posició i posa llum on altres veuen foscor. Passen els anys i Messi troba noves formes de sorprendre els rivals. Amb una barba més escocesa que argentina, l’argentí va anar enderrocant cop a cop la muralla rival. Amb el
seu futbol la ploma sempre derrota l’espasa. El Barça va fer una exhibició de joc, recuperant la pilota ràpid, tallant les contres visitants i creant ocasions, i va semblar que ho feia amb facilitat. Com si fos un assaig general de cara a reptes més exigents, contra rivals de més nivell que un Celtic arraconat als llibres d’història de la Champions.

El Barça sempre arriba als camps de batalla amb cert avantatge. La seva fama el precedeix i els rivals solen modificar els seus sistemes tàctics per intentar sorprendre. Per intentar no prendre mal. A l’Alabès una defensa de cinc li va funcionar. Al Celtic no. Però, esclar, contra els bascos va jugar un Barça amb moltes rotacions. Contra el Celtic les rotacions es van aparcar, amb una alineació de nivell. Una defensa més ferma, un mig del camp més competitiu i, per sobre de tot, Messi al centre del trident. Envoltat de samarretes rivals, Messi sempre troba un espai. El Celtic va situar una línia de cinc defenses i per davant quatre jugadors més. Per moments Messi, tot sol, se situava just al mig de 9 escocesos, però qui acabava patint era el rival. Els jugadors entrenats per Brendan Rodgers es miraven, atents a cada moviment, aixecant els ulls al cel, pregant perquè l’argentí estigues distret o mandrós. Però Messi sembla gaudir quan intenten tancar-lo en una gàbia. Sempre troba una sortida.

Els partits es converteixen en malsons per als adversaris, en jocs de nens per a Messi.
Si sona l’himne de la Champions, tornen les estelades, els xiulets a l’himne i la màgia de Messi. Al Celtic, que venia eufòric després de golejar el Rangers, li va tocar pagar els plats trencats. Luis Enrique va donar 45 minuts a Iniesta a la segona part perquè vagi agafant ritme, però d’inici va sortir amb André Gomes i Rakitic al centre del camp, acompanyats de l’omnipresent Busquets i el trident de gala. Un equip amb prou capacitat per convertir el Celtic en una joguina, per allunyar pors i consolidar arguments. Mascherano va acabar a la banqueta, per permetre a Umtiti créixer al costat de Piqué, i el Barça va jugar a plaer, cometent una sola errada, aquella que va acabar amb el penal de Ter Stegen sobre Dembelé. El porter, però, va aturar el llançament del davanter francès del Celtic i va reforçar la seva titularitat.

Messi havia aprofitat una errada defensiva rival per afusellar De Vries ja als tres minuts i, just després del penal fallat pel Celtic, va entendre que calia sentenciar el partit. I en un tres i no res, amb Neymar, van inventar-se una jugada d’orfebreria i van enderrocar el mur rival fent un munt de parets dins de l’àrea. La golejada es va tancar a la segona part, amb Neymar fent el tercer de falta, Iniesta marcant el quart de volea i Messi, el cinquè. La cirereta va arribar amb els dos gols de l’uruguaià Luis Suárez, primer amb un control impossible quan el Barça ja es passejava, i després amb una centrada de Messi. Enllestint la feina i entregant als rivals la seva targeta de presentació. L’equip de Luis Enrique vol ser a Cardiff. I tot Europa ho sap.

Tercer penal aturat a Europa per Ter Stegen
Després de ser baixa contra l’Alabès per una lesió, Marc-André ter Stegen va rebre l’alta abans del partit contra el campió escocès i va poder jugar el partit. El porter alemany no va tenir gaire feina, però al primer temps va cometre un penal que va poder acabar aturant, a xut de Dembelé. Ter Stegen, especialista a aturar penals, ja n’ha aturat tres a la Lliga de Campions. El pròxim partit a Europa serà molt especial per a Ter Stegen, ja que serà al camp del Borussia Mönchengladbach, l’equip on va debutar.