dijous, 8 de setembre del 2016

La reivindicació de la Catalunya Nord pel nom 'País Català' arriba a l’Elisi



El gabinet de Presidència de la República francesa rep a París una associació ciutadana nordcatalana.






per ACN 08/09/2016 
Tècnics de l'Ajuntament de Bages (Rosselló) col·loquen una placa de 'País Català' sota el cartell d'entrada al poble | ACN
La reivindicació pel nom ‘Occitània-País Català’ s’ha estès fins arribar a l’Elisi. El gabinet de Presidència de la República francesa ha rebut aquest dijous a les quatre de la tarda a París la portaveu de l’associació que presentarà un recurs judicial davant del Consell d’Estat perquè el nom de la macroregió del sud de França reculli la catalanitat de part del territori. Aquest col·lectiu, integrat per personalitats polítiques i intel·lectuals nordcatalanes, ja va ser escoltada pel primer ministre, Manuel Valls, el 8 de juliol a Carcassona. L’objectiu del recurs contenciós administratiu que promouen és fer rectificar les administracions franceses i incloure País Català a la futura designació oficial de la regió.




L’associació ciutadana ‘Occitània-País Català’ ha aconseguit en els darrers mesos diversos suports entre el món cultural, empresarial i polític de la Catalunya del Nord. A través de les xarxes socials, els mitjans de comunicació i múltiples xerrades i
conferències estan difonent la seva iniciativa, de caire legal, per aconseguir que el nom de la nova macroregió faci referència a la catalanitat de part del territori.



 
Es tracta d’un recurs contenciós que presentaran davant del màxim òrgan jurisdiccional francès, el Consell d’Estat, que abans de l’1 d’octubre ha de pronunciar-se sobre la legalitat del nom ja triat pel Consell Regional Llenguadoc-Rosselló Migdia-Pirineus. Ara per ara, la designació escollida çes Occitània amb el subtítol Pirineus-Mediterrània. L’Estat francès pot avalar la decisió del Consell Regional o bé optar per un nom diferent.




Des de diversos sectors de la Catalunya del Nord confien que el primer ministre i el president de la República atenguin el clam sorgit des de finals de juny al territori. L’oposició ciutadana al nom ‘Occitània’ ha desfermat accions simbòliques de protesta com ara la col·locació de cartells de ‘País Català’ a l’entrada dels pobles.



 
El punt àlgid d’aquesta reivindicació es viurà dissabte a Perpinyà, on una manifestació que es preveu “massiva” recorrerà els carrers del centre sota la capçalera ‘Sí al País Català’. Han confirmat la seva assistència a la marxa sindicats agrícoles, partits polítics com CDC, ERC, el Partit Comunista Francès i Moviment per França, associacions de pimes, representants del món de la cultura popular i d’entitats de defensa de la llengua i càrrecs electes, entre d’altres.



 



Enllaç noticia :

http://elmon.cat/noticia/168845/la-reivindicacio-de-la-catalunya-nord-pel-nom-pais-catala-arriba-a-lelisi