dimecres, 14 de setembre del 2016

EH Bildu, per davant de Podemos en unes eleccions que guanyaria el PNB



ELECCIONS BASQUES




Jordi Palmer / Marc Bleda
Foto: EFE
Barcelona. Dimecres, 14 de setembre de 2016








El PNB guanyaria les eleccions basques amb 26 escons, seguit d'EH Bildu amb 17 i de Podemos amb 15, mentre que el PSE patiria el retrocés més important en passar de 16 a 9 parlamentaris, el PP es quedaria amb 8 i Ciutadans no entraria al Parlament, segons el Sociòmetre del Govern Basc.



L'última enquesta sobre les eleccions basques preveu una exhibició de força del nacionalisme basc, ja que PNB i EH Bildu, en aquest ordre, tornarien a ser els dos primers partits de la cambra.



En un sondeig efectuat entre l'1 i el 8 de setembre a 2.576 persones, es prediu que el PNB guanyaria les eleccions amb 26 escons, 1 representant menys dels que té ara al Parlament. EH Bildu es
mantindria com a segona força però perdria 4 diputats, en passar dels 21 actuals a 17. Per la seva part, Elkarrekin Podemos irrompria amb força per primera vegada a la cambra basca i aconseguiria 15 escons, mentre que el PSE n'obtindria 9, és a dir, 7 menys que en aquesta passada legislatura, i resultaria el partit més perjudicat per la concurrència de la marca basca dels de Pablo Iglesias.



El sondeig, de fet, coincideix considerablement amb les enquestes del CIS i d'EiTB,



Ciutadans, fora del Parlament

Ciutadans, al qual el sondeig d'EiTB li donava 1 escó, encara que no l'enquesta del CIS, no obtindria representació segons el Sociòmetre basc, ja que només aconseguiria l'1,6% dels sufragis.



L'estimació de vot per partits seria del 30% per al PNB, seguit molt de prop per EH Bildu amb el 29,5 %, Elkarrekin Podemos amb el 19,1%, després el PSE-EE amb l'11,1% i el PP amb el 6,2%.



El PNB guanya a les tres demarcacions

Biscaia, territori predilecte del PNB, que mantindria els seus 11 escons. Previsió de resultats a la província: PNB (11), Podemos (5), EH Bildu (4), PSOE (3), PP (2).



Guipúscoa, frec a frec entre nacionalistes bascos. Previsió de resultats a la província: PNB (8), EH Bildu (8), Podemos (5), PSOE (3), PP (1).



Àlaba, únic territori on el PP és fort. Previsió de resultats a la província: PNB (7), Podemos (5), PP (5), EH Bildu (5), PSOE (3), 





Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/pnv-eh-bildu-podemos-enqueesta_110116_102.html