divendres, 17 de juny del 2016

L'atletisme rus queda fora dels Jocs de Rio pels seus casos de dopatge



JOCS OLÍMPICS 2016


La IAAF no aixeca la sanció en una decisió històrica presentada a Viena.




ARA Barcelona





Els atletes russos (en la imatge, durant la cerimònia inaugural de Londres 2012) es podrien perdre els Jocs d’aquest estiu a Rio. / JONATHAN BRADY / EFE





La IAAF, l'Associació Internacional d'Atletisme, ha decidit sancionar la Federació Russa d'Atletisme deixant-la fora dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Decisió que castiga una de les grans potències en el món de l'atletisme, després dels darrers escàndols de dopatge.


Sebastian Coe, president de la IAAF ha dit que "s'han fet millores, però no es pot permetre a l'atletisme rus tornar a ser membre en actiu, doncs no s'ha fet prou. Per tant, els atletes, àrbitres o dirigents no poden prendre part en esdeveniments esportius". Segons Coe, els russos han de demostrar tenir tolerància "0 al dopatge".


El comunicat del Consell de IAAF, reunit avui a Viena, crea "una situació sense precedents: els
atletes russos no poden participar en els XXXI Jocs Olímpics de 2016 a Rio de Janeiro. La part russa va fer tot el possible per restablir la confiança de la comunitat esportiva internacional cap als nostres esportistes. L'exemple més convincent és que els russos són controlats per l'Agència Antidopatge britànica (UKADA), però cal fer més." 

 
"El somni de molts dels nostres esportistes ha estat destruït per la conducta inadequada de determinats atletes, entrenadors i especialistes", afirma una declaració del Ministeri d'Esports de Rússia després de conèixer la decisió de la IAAF.


El Consell de la IAAF, que al març va votar a favor de mantenir la sanció a l'atletisme rus que va imposar-li el novembre de 2015, es reunia a Viena per decidir què fer amb els russos. La sanció a l'atletisme rus afectaria els propers Jocs, però també els Europeus d'Amsterdam.


Ara, el Comitè Olímpic Internacional, la propera setmana, podria permetre la participació d'atletes russos a títol individual si aquests han acreditat estar nets i haver fet mèrits. Seria una trampa legal per no tancar la porta a tots els russos. De fet, la IAAF recomana obrir alguna via de participació a esportistes russos que puguin demostrar "haver treballat allunyats del sistema de control de dopatges de Rússia" o "els esportistes que puguin demostrar haver ajudar en la lluita contra el dopatge", com la llançada Iulia Stepanova.


El ministre d’Esports, Vitali Mutko, havia admès errades, però en una carta de defensa havia deixat clar que ja han treballar per millorar el sistema. L'Agència Mundial contra el Dopatge (WADA) afirma el contrari, però els russos ja han recordat que la WADA no sempre ha estat a l'altura. "Hem fet tot el que hem pogut. Ens van posar 100 criteris i crec que hem complert amb tots. Crec que hem de passar a l'àmbit jurídic. En el pla esportiu, públic i social ens costa. No descarto que aviat passem" a prendre mesures jurídiques, ha dit Mutko als mitjans.


Una informació de la televisió alemanya ARD de l’estiu del 2014 va iniciar una investigació recollida després en un informe independent encarregat per l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) presentat l'any 2015. L’informe, de 325 pàgines, va ser presentat pel canadenc Dick Pound, antic director de l’AMA, que va acusar l’estat rus d’actuar per amagar casos de dopatge als Jocs de Sotxi i “manipular els Jocs Olímpics de Londres en permetre la participació d’atletes dopats”. Rússia va guanyar 17 medalles en les proves d’atletisme el 2012, 8 de les quals d’or.


A més, l’informe acusava el director d’un laboratori contra el dopatge de Moscou, Grigori Rodtxenko, de destruir 1.417 proves d’atletes. L’acreditació d'aquest laboratori va ser retirada. L’informe, elaborat amb l'ajuda de la Interpol, acusava el ministre d’Esports, Vitali Mutko, actual president del comitè organitzador del Mundial de Futbol 2018, de donar “ordres directes per manipular proves”. L’informe ja recomanava a la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF) suspendre la Federació Russa, proposta que finalment ha fet seva la IAAF. El seu president, l’excampió olímpic britànic Sebastian Coe, ha admès haver patit pressions els darrers mesos. Rússia s'ha defensat i no descarta presentar un recurs.




Enllaç noticia :