divendres, 1 d’abril del 2016

Polèmica pel tancament de 64 línies de P3 de l'escola pública

| 01/04/2016 a les 19:11h

LA DADA DE LA SETMANA

Els sindicats acusen el Departament d'Ensenyament d'afavorir l'escola concertada, que compta amb una oferta inicial de tres línies menys

La consellera Meritxell Ruiz va assegurar que "tanquen algun grup per no haver de tancar escoles”

Ensenyament obre la preinscripció de segon cicle d'infantil, primària i secundària.



Pares i mares asseguren estar angoixats per no saber a quin escola matricular els seus fills. El període de preinscripció de segon cicle d'infantil, primària i secundària per al curs 2016-17 va començar el passat 18 de març i estarà obert fins al 7 d'abril.

La polèmica d'aquest any és que s'han tret 67 línies de P3. Els indicats acusen al Departament d'afavorir l'escola concertada en detriment de l'escola pública. Es pot consultar la informació sobre totes les escoles de Catalunya a través d'una aplicació al web d'Ensenyament.

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va anunciar el 17 de març que reduirà 67 grups de P3 en l'oferta de preinscripció pel "descens de natalitat més important dels últims 30 anys". 64 d'aquestes
línies corresponen a l'escola pública i tres a l'escola concertada.

Per a Ramon Font, portaveu del sindicat USTEC (Unió Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament de Catalunya), aquesta reducció de l'oferta inicial suposa "fer trampes per afavorir l'escola concertada".




El Departament d’Ensenyament assegura fer una oferta inicial de 75.940 places de P3, 5.823 més de les que correspondrien segons el padró, que preveu 70.117 infants. Ruiz va destacar que Ensenyament i les administracions locals han treballat en el marc de la corresponsabilitat per a acordar l’oferta més adequada a cada municipi emprant criteris qualitatius. La consellera remarca que “protegim l'escola pública i tanquem algun grup per no haver de tancar escoles”.


PLACES P3 OFERTADES EN RELACIÓ AL PADRÓ





El nombre definitiu de línies tancades no es podrà saber fins que no finalitzi el procés de preinscripció. Segons va assegurar la consellera, un total de 40 línies d’escoles concertades també estan en perill de desaparèixer. No es pot treure el concert fins a conèixer el nombre d’alumnes matriculats segons la Llei orgànica d'educació, la polèmica Llei Wert.


Manifestació en defensa de l'escola pública a la plaça de Sant Jaume el 28 de febrer Foto: ACN




Protestes de pares i sindicats pel tancament de línies de P3

Diverses protestes, com la manifestació de 300 persones a la Plaça Sant Jaume de Barcelona el passat 28 de febrer, han posat de manifest el malestar dels pares davant la reducció inicial de les línies de P3. "Es volen carregar l'escola pública", denuncia Ramon Font. Per al portaveu del sindicat USTEC, Ensenyament afavoreix l'escola concertada. "Els pares senten que es tanquen més línies de la pública i per por de quedar-se sense plaça alguns es decanten per la concertada", assegura.

Per al sindicat USTEC, la davallada demogràfica no és excusa per aquesta disminució de línies, "pensem que una millor solució per millorar la qualitat de l'educació seria pujar la ràtio". El Reial Decret-llei 14/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública a l'àmbit educatiu, més conegut com a "decret Wert", va permetre augmentar la ratio a P3 a 27 alumnes per classe. Segons Ensenyament la ràtio mitjana actual de P3 és de 22,89. "Aquesta és la ràtio mitjana però a l'àrea metropolitana de Barcelona la ratio és molt superior i les aules estan plenes", segons Font.

Els pares han realitzat protestes per evitar més tancaments de línies a l'escola privada. Al Baix Llobregat, on la proposta inicial era disminuir 31 línies, finalment està previst reduir-ne 13. "La lluita dels pares fa molt. Si no ens queixem, ens retallen més", afirma Font.

"Tenim un sistema d'ensenyament públic infrafinançat respecte a Europa", lamenta Font. Llei d'Educació de Catalunya de l'any 2009 preveia una inversió en educació del 6% del PIB. Segons Font "actualment Ensenyament compta amb un pressupost del 2,05% del PIB català". Per al portaveu la retallada de línies no és un fenomen aïllat del detriment de l'educació pública de l'equip de govern, també destaca pujada de les matrícules universitàries.
 


Enllaç noticia :

http://www.naciodigital.cat/noticia/105864/polemica/tancament/64/linies/p3/escola/publica