dilluns, 25 d’abril del 2016

Colau reprèn la negociació amb la CUP sense garanties per aprovar els comptes

, Ajuntament de Barcelona | 25/04/2016 a les 13:25h


AJUNTAMENT DE BARCELONA

El govern no descarta aprovar l'ampliació pressupostària en el ple del divendres

La CUP ho veu "pràcticament impossible" tot i que troba el govern més receptiu

Alberto Fernández (PP) mou fitxa per construir una alternativa per "desbancar" a Colau

Xavier Trias (CiU) acusa a Colau de "mentir" sobre la necessitat de la modificació pressupostària

La CUP tomba l'ampliació pressupostària de Colau






Gerardo Pisarello, en una compareixença després de la suspensió del ple | Adrià Costa




El govern d'Ada Colau no vol renunciar a aprovar els pressupostos amb la CUP. El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha anunciat aquest dilluns al migdia que han reiniciat la negociació amb la formació de l'esquerra independentista i no ha descartat que l'ampliació dels comptes pel 2016 es pugui aprovar en el ple ordinari del pròxim divendres. Tot plegat després de veure's obligats a suspendre la sessió extraordinària d'aquest dilluns per manca de suport.

No obstant això, la regidora de la CUP Maria José Lecha ha afirmat que és "pràcticament impossible" que es pugui tirar endavant el divendres pels tempos de la formació, si bé ha constatat que el govern

es mostra ara "més receptiu" i s'han sentit més còmodes en la primera reunió que han mantingut aquest dilluns mateix.

En declaracions als periodistes, Lecha ha explicat que la CUP necessita "unes temporitzacions diferents d'altres organitzacions". Primer es parla amb el govern, després es debat en les 13 assemblees territorials del partit a la ciutat de Barcelona, que es reuneixen entre els dilluns i els dimecres, i finalment emet la decisió la mesa política, que es troba els dijous. "No decidim els regidors, decideixen les assemblees", ha destacat.

En la reunió, s'han pogut aclarir "alguns dubtes" i s'ha fixat el calendari de treball, ha explicat Pisarello als mitjans. A la trobada no hi era el regidor "cupaire" Josep Garganté ni s'ha tractat del cas segons el qual Garganté està acusat per presumptes coaccions a un metge per intentar que el facultatiu canviés l'informe de lesions d'un manter. A partir d'ara el govern i la CUP es reuniran gairebé cada dia, però no s'ha establert una data límit.

  


Maria José Lecha, esperant per la seva compareixença Foto: Adrià Costa




Després de la desavinença del divendres, i d'un intent a la desesperada del govern d'iniciar una negociació el cap de setmana que la CUP va descartar, aquest dilluns les dues parts han rebaixat el to. Pisarello s'ha mostrat optimista perquè ja s'ha celebrat una primera reunió i està disposat a destinar-hi el temps que sigui per arribar a un acord, i Lecha ha parlat de negociació flexible i ha mostrat la seva disposició a parlar "de tot allò que va quedar pendent".

Pisarello ha allargat la mà als altres grups, però ha reconegut que la "prioritat" d'acord és amb ERC, el PSC i la CUP. Ha recordat que aquest cap de setmana C's ha fet una proposta d'acord de 15 punts, que conté una proposta de mínims sobre la qual ha reconegut que el govern hi podria estar d'acord, però també una de màxims que suposaria construir "un model de ciutat que el govern no comparteix".

Pisarello, Bosch (ERC) i Collboni (PSC) demanen poder gastar els diners

El tinent d'alcalde ha urgit a aprovar l'ampliació pressupostària perquè "està en joc el benestar dels veïns", i ha avisat que cada setmana que passa es fa "més complicada" l'execució dels projectes socials que incloïa, per la qual cosa "no podem deixar que 275 milions d'euros es quedin a la caixa". En la mateixa línia s'han mostrat Alfred Bosch (ERC) i Jaume Collboni (PSC), el qual ha considerat que els pressupostos són "objectivament bons".

En successives rodes de premsa, entre l'oposició s'han sentit moltes crides al diàleg, però amb matisos. Collboni ha recordat al govern que té la responsabilitat d'arribar a acords i creu que hi ha "un gran espai central" per aconseguir-los. Bosch, que ha afirmat sentir-se estupefacte i trist, ha apel·lat a la responsabilitat de tothom i ha demanat que els implicats "negociïn fort fins a l'extenuació".

Trias (CiU) acusa a Colau d'actuar amb "autoritarisme i arrogància ideològica"

El líder de CiU, Xavier Trias, ha avisat a l'alcaldessa, Ada Colau, que confiar amb la CUP "porta a aquestes situacions límit i a aquests desastres". Ha retret al govern el seu "menyspreu" cap a CiU, perquè fins avui al migdia no ha rebut una trucada de l'alcaldessa sobre el pressupost. Davant d'això, ha acusat el govern d'actuar amb "autoritarisme i arrogància ideològica", i l'ha avisat que "una ciutat no es construeix paralitzant-la".

Com Trias, Carina Mejías (C's) ha parlat de "fracàs" del govern. Ha subratllat que "moltíssimes" de les propostes que ha fet aquest cap de setmana de reorientació del model econòmic o les partides socials poden ser acceptades per una majoria de grups. Mejías ha reptat al govern a "decidir entre centralitat, consens i el diàleg que proposa C's, o la inestabilitat, antisistema i incomoditat que proposa la CUP".

Alberto Fernández (PP) vol emular el front comú contra el tramvia de la Diagonal

Alberto Fernández Díaz (PP) ha començat a moure fitxa per definir una alternativa de govern per "desbancar" a Colau, una proposta que ja va fer a principis d'abril. Ha anunciat que aquest mateix dilluns enviarà una carta per fer un front comú a la resta de l'oposició, excepte la CUP, a la que ha qualificat "d'antisistema", emulant el front comú que ja van fer contra el tramvia per la Diagonal. "Crido a la resta de grups de l'oposició a endreçar Barcelona", ha afirmat.

Trias, Mejías i Fernández Díaz han recordat que les propostes que inclou l'ampliació pressupostària es poden aprovar amb modificacions de crèdit puntuals. Així, Trias ha acusat al govern de Colau de dir "mentides" quan afirma que si no s'aprova la modificació pressupostària no es podran tirar endavant mesures com la "devolució" de l'1% de la massa salarial amb els increments corresponents i endarreriments del 2007 i 2008 a la plantilla del consistori, i que estava prevista per l'abril.

Suspensió una hora i mitja abans del ple

Colau tenia molt difícil aprovar la modificació pressupostària després que la CUP anunciés el divendres que hi votaria en contra. Malgrat això, el govern va decidir mantenir el ple d'aquest dilluns, però l'ha ajornat una hora i mitja abans de celebrar-se. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha explicat la posició del govern en una roda de premsa a les 12.30 i, posteriorment, han comparegut la resta de grups municipals.



Enllaç noticia :http://www.naciodigital.cat/noticia/107365/colau/repren/negociacio/amb/cup/sense/garanties/aprovar/pressupostos