divendres, 26 de febrer del 2016

La CE reclama mà dura a l'Estat contra les comunitats que incompleixin el dèficit

per ACN 26 de Febrer 2016 a les 16.46 h

ECONOMIA

Un informe de Brussel·les sosté que "és possible fer un major ús" dels instruments "correctors i coercitius".






El president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker.   |   Comissió Europea 




La Comissió Europea (CE) ha demanat al govern espanyol que faci una "aplicació rigorosa de les mesures preventives i correctores" previstes a la Llei d'Estabilitat Pressupostària, i que preveuen sancions per les comunitats que es desvien de l'objectiu de dèficit. En un informe publicat aquest divendres, Brussel·les alerta que el dèficit públic "encara és considerable" i que "el percentatge de despesa gestionada per les autonomies també és elevat". La CE recorda que la llei preveu "eines per evitar i corregir les desviacions" amb "mesures correctores i coercitives". "L'experiència demostra, tot i això, que és possible fer un major ús d'aquests instruments, particularment a nivell autonòmic", diu l'informe.
La Comissió Europea assegura que 13 dels 17 governs autonòmics "no van aconseguir arribar als objectius de dèficit el 2014 i se'ls va convidar a presentar un pla d'ajust per corregir la desviació". "Tot i això, el Consell de Política Fiscal i Financera només va adoptar un pla d'ajust el 2015", diu el text, que vincula aquest fet a les eleccions autonòmiques . Brussel·les també critica un "cert retard" en el seguiment del ministeri espanyol d'Hisenda dels plans d'ajust.

L'informe adverteix que el novembre del 2015 el dèficit públic de les comunitats autònomes "es va situar a l'1,3% del PIB". "Això superava el 0,7% d'objectiu previst pel 2015, el que indica un risc clar de desviació significativa pel tancament de l'exercici", assegura la CE. En aquest sentit, critica que "cap de les mesures preventives establertes per la Llei d'Estabilitat s'ha aplicat a les comunitats autònomes amb risc d'incompliment". 
La situació espanyola

L'informe indica que la recuperació econòmica "es va reforçar durant el 2015", amb un creixement "molt per sobre de la mitjana de la zona euro". Brussel·les preveu que el PIB espanyol segueixi augmentant "estimulat per la demanda interna, el major accés al crèdit de les empreses i les llars i una major confiança, així com per la caiguda del preu del petroli". Amb tot, adverteix de "riscos" pel creixement, que "podria veure's afectat per una desacceleració més pronunciada del previst en algunes grans economies emergents i una rebaixa del programa de reformes el 2015".

Pel que fa a l'atur, la CE diu que va "reduir-se a un nivell rècord el 2015" però que "segueix estant entre els més elevats de la UE, per sobre del 20%". Brussel·les també alerta de "l'elevat deute públic i privat" i dels riscos econòmics per Espanya, dependent de la situació exterior. L'informe diu que el "risc d'exclusió del mercat laboral, que afecta particularment els joves i les persones escassament qualificades, obstaculitza l'ajust i implica elevats costos socials". En aquest sentit, la CE també diu que "l'escàs increment de la competitivitat, basada sobretot en avantatges en matèria de costos" afecta "les condicions laborals i la cohesió social". "D'allargar-se molt temps, podria dificultar la transició de l'economia cap a un model de creixement més intensiu", puntualitza.

Pel que fa a la reforma laboral, Brussel·les diu que hi ha hagut "avanços" com en els convenis de negociació col·lectiva. Tot i això, adverteix que "no s'han pres mesures clares per fomentar la participació al mercat laboral i la mobilitat regional, o per racionalitzar els règims de renda mínima". A nivell empresarial, la Comissió Europea diu que s'han pres "mesures per eliminar barreres" però recomana que s'apliqui a totes les comunitats la "llei de garantia de la unitat de mercat". 
Enllaç noticia :