La borsa, en caiguda lliure / JUAN CARLOS HIDALGO / EFE |
Les borses europees han tocat fons aquest dijous en una setmana en què només van poder respirar dimecres. Tots els principals índexs europeus tanquen la sessió en vermell i amb caigudes superiors al 5%. La caiguda s'ha anat intensificant i mentre al migdia l'Íbex-35 s'enfonsava un 3,23%, el selectiu espanyol ha tancat la sessió amb pèrdues del 4,8%, fins als 7.746 punts . D'aquesta manera, el selectiu espanyol acumula una caiguda anual del 18,8%. En conseqüència, la prima de risc ha anat escalant al llarg del dia i ha passat dels 154 punts bàsics fins col·locar-se als 161,8 punts. La borsa, en caiguda lliure
Les declaracions de la presidenta de la Fed, Janet Yellen, van provocar que Wall Street tanqués amb unes pèrdues del 0,62% i no només ha arrossegat l'Íbex-35,
sinó que els principals selectius europeus han seguit la mateixa
tendència. L'índex espanyol, però, ha estat un dels que més ha patit,
només per darrere de Milà (-5,6%). Per la seva banda, la borsa de París ha caigut un 4,05%, Franckfurt un 2,93% i Londres
un 2,39%. Les pèrdues s'han anat agreujant al llarg del dia després que
la jornada arrenqués amb pèrdues inferiors al 2% a primera hora.
De nou, la banca
ha estat el sector més mal parat. Bankia ha estat el valor que més ha
perdut, amb un descens del 7,64% fins als 0,75 euros per acció, seguit
del BBVA (-7,14%), Santander (-6,86%) i Caixabank (-6,74%). IAG també ha
caigut amb força, un 6,8%.
Què fa tremolar els inversors?
Els factors globals que es conjuren per fer caure les borses
- Els dubtes sobre la salut de l'economia xinesa i dels emergents
L'any 2016 ja va començar amb males notícies des del gegant asiàtic, que creix al ritme més baix dels últims 25 anys. El ritme de creixement de l'economia xinesa va frenar encara més el desembre del 2015, quan el seu producte interior brut (PIB) va avançar un 6,8% l'últim trimestre de l'any passat, un ritme inferior al de l'any anterior i el més feble des de l' any 2009.
- Risc de contagi a l'eurozona
Després del sotrac als mercats que va suposar la constatació de la desacceleració xinesa, el Banc Central Europeu (BCE) ja va avisar que aquesta crisi ja afecta Europa, i el seu president, Mario Draghi, va prometre que si calia, l'organisme allargaria el programa de compra massiva de deute que, en teoria, caduca el setembre d'aquest any. El mateix dia que feia aquest anunci el BCE es veia obligat a rebaixar una dècima la previsió de creixement i inflació per a enguany fins a un 1,4%, en lloc de l’1,5% previst anteriorment. Per al 2017 el pronòstic és d'un progrés de l'1,7% –dues dècimes menys–. El creixement, doncs, s'alenteix.
- Dubtes sobre la indestructible economia alemanya
A més, aquesta setmana han arribat també males notícies des del motor econòmic d'Europa. L'índex de producció industrial d' Alemanya va retrocedir un 1,2% el desembre del 2015, força per sobre del 0,5% que esperaven els analistes. A més, el Deutsche Bank, la principal institució financera del país germànic, va anunciar pèrdues de fins a 6.700 milions d'euros el 2015 i va encetar els dubtes sobre la seva capacitat de solvència.
- Els tipus d'interès negatius
Fa dues setmanes el banc central del Japó es va sumar als de Dinamarca, Suècia i Suïssa i va anunciar que començaria a cobrar als bancs perquè hi dipositin diners. La política que apliquen aquestes institucions és cada vegada més a prop de traslladar-se als clients, i això tampoc agrada a la banca, un dels sectors que més està patint aquesta setmana a la borsa, amb caigudes superiors al 6%.
- Incertesa també als Estats Units
Tots aquests factors, a banda de la imparable davallada del preu del petroli, que va lluitant per mantenir-se a la barrera psicològica dels 30 dòlars per barril de Brent (nivells del 2003), van desencadenar conseqüències a la primera economia mundial. Wall Street tancava ahir amb pèrdues després que la presidenta de la Reserva Federal nord-americana advertís que la gradual pujada dels tipus d'interès prevista als Estats Units podria veure's afectada pels dubtes financers i la desacceleració econòmica xinesa, que si es prolonga podria tenir efectes negatius per a l'economia mundial.
Enllaç noticia :
http://www.ara.cat/economia/borses-europees-tornen-numeros-vermells_0_1520847994.html
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada