dilluns, 7 de desembre del 2015

Històrica derrota del chavisme a Veneçuela

AGÈNCIES Caracas





Simpatitzats de l'oposició celebren a derrota del chavisme a les eleccions veneçolanes / REUTERS


Històrica derrota del chavisme a Veneçuela. A l'espera dels resultats definitius, l' aliança opositora MUD ha guanyat clarament els comicis legislatius amb 99 diputats de 167, davant dels 46 del chavisme.

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha acceptat la derrota amb " la moral i l'ètica del chavisme", alhora que ha destacat que "ha triomfat la Constitució i la democràcia".







Per la seva banda, la plataforma opositora Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) ha afirmat que la seva victòria representa el " començament del canvi" al país.

"Ha començat el canvi a Veneçuela. Avui tenim raons per a la celebració. El país demanava un canvi, i aquest canvi ha començat avui", ha dir el secretari executiu de la MUD, Jesús Torrealba, després de l'anunci del Consell Nacional Electoral (CNE) dels resultats provisionals amb el 96,03% del vot escrutat.

Amb aquesta victòria " l'agenda de la pau ha regnat, l'agenda dels ciutadans s'ha imposat, el vot ha aconseguit vèncer democràticament un govern que no és democràtic", ha assegurat el portaveu de l'aliança quan ha llegit un comunicat conjunt de la plataforma que agrupa la majoria dels partits d'oposició.

La presidenta del CNE, Tibisay Lucena, ha qualificat la participació, del 74,5%, d'"extraordinària".

La MUD ha aconseguit 72 diputats en la modalitat nominal i 27 més en la modalitat del llista, el que representa un total de 99 escons i suposa una folgada majoria absoluta per als 167 parlamentaris que tindrà la nova Assemblea Nacional (AN). L'aliança opositora s'ha quedat a només un escó de la majoria qualificada de tres cinquens dels escons que permet emprendre reformes de calat en la política del país.

Per la seva banda, el governant Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) ha obtingut en la modalitat nominal 24 diputats i en la modalitat de llista 22 representants, el que dóna un total de 46 parlamentaris i representa una pèrdua de més de la meitat dels 100 escons que tenia en l'actual Parlament.

Tibisay ha assenyalat que queden per adjudicar 17 diputats nominals i dos diputats llista, a més de 19 representants "no adjudicables".



Enllaç noticia :