dijous, 29 d’octubre del 2015

Les Corts Valencianes aproven iniciar el procés per recuperar la ràdio i televisió públiques

ACN- Dijous  29.10.2015  15:22

PAÍS

La iniciativa surt endavant amb 51 vots a favor del PSPV, Compromís i Podem i l'abstenció de 42 diputats del PP i Ciutadans.

 



El síndic de Podem, Antonio Montiel, mostra un cartell de la ILP de recuperació del servei de ràdio i televisió públics.


El ple de les Corts Valencianes ha pres en consideració una proposició de llei presentada de manera conjunta per PSPV, Compromís i Podem per a recuperar el servei de ràdio i televisió públiques i establir les bases per preparar un nou model de mitjans audiovisuals públics. El text deroga la llei de tancament de Ràdio Televisió Valenciana i la dissolució i liquidació de l’ens, així com la Llei 5/2015 de 2 d’abril que condiciona la reobertura a la situació econòmica. La proposició de llei ha comptat amb 51 vots a favor (PSPV, Compromís i Podem) i l’abstenció de 42 diputats PP i Ciutadans (C’s).


Aquesta formació, Ciutadans, ha anunciat en un principi el vot en contra, que ha canviat per una abstenció assenyalant que ha obtingut el compromís que es tindran en compte les seves esmenes. En aquest sentit, C’s ha anunciat una esmena per evitar que hi hagi televisió en proves.

El síndic de Podem, Antonio Montiel, ha estat l’encarregat de defensar una proposició de llei que ‘desfà una errada històrica’ i ‘contrària als interessos dels valencians’. Montiel ha afegit que la iniciativa deroga la llei de tancament ‘unilateral del PP’.

En una línia semblant, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assegurat que avui s’ha donat un primer pas per recuperar ràdio i televisió pública i que aquest camí es farà acompanyat del sector i els ex-treballadors. Ferri ha lamentat que C’s no doni suport a una televisió autonòmica i ‘pacten amb el PP el futur de a Telemadrid, un altre model de saqueig’. El síndic ha demanat que expliquin ‘perquè madrilenys i andalusos poden tenir una televisió pròpia i nosaltres no’.

Al seu torn, el síndic del PSPV Manuel Mata ha denunciat que C’s i PP s’oposen a una llei que demana un gran perdó col•lectiu i ha demanat que reconsiderin la seva posició perquè en aquest moment no s’està parlant del nou model de televisió.

Per últim, el diputat del PP Jorge Bellver ha dit que els partits que donen suport la iniciativa formen part del problema i no de la solució i que aprovaran un model similar al que va plantejar el PP, amb menys treballadors dels que el PP va proposar. Bellver també els ha demanat que expliquin el perquè a la proposició de llei es torna a vincular la reobertura a la situació econòmica.

Es deroga la llei de tancament
El text que ha estat admès a tràmit deroga la llei de tancament de 2013 i la llei de 2015 que va transformar amb esmenes del PP una ILP que va arribar a la cambra amb 90.000 signatures. Les 14 esmenes al text original condicionaven la posada en marxa d’un nou servei a la situació econòmica, a la liquidació de l’ens anterior i a oferir mitjans no íntegrament en valencià sinó ‘preferentment en valencià’, entre altres. Les esmenes canviaven ‘titularitat i gestió pública’ per ‘titularitat pública i qualsevol modalitat de gestió establida en la llei que regula contractes públics’. No incrementar el deute, no reduir pressupost per a serveis públics fonamentals ni augmentar pressió fiscal, eren altres dels condicionats.

Ara, amb la nova proposició de llei s’estableix que en el termini de 6 mesos les Corts dictaran una nova llei amb un nou model de ràdio i televisió públiques. Mentre no arribi, en la seva disposició transitòria primera la llei preveu el lliurament d’un informe de la situació de RTVV en el termini màxim de l’entrada en vigor de la llei. En la disposició transitòria segona s’estableix que una vegada que les Corts hagi examinat aquest informe es podrà acordar la recuperació provisional o en proves del senyal, mentre no s’hagi aprovat la llei reguladora dels serveis.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/les-corts-valencianes-aproven-iniciar-el-proces-per-recuperar-la-radio-i-televisio-publiques/