dilluns, 20 de juliol del 2015

Es presenta el Consell per a la Reforma Horària: «Ara hauríem d'estar dinant»

Fabian Mohedano recalca a quarts de dues que "calen uns horaris més humans i més cívics"

Mas: "Ara es veu possible el que abans es veia com una quimera, fora del nostre abast"

Especial: Eleccions al Parlament de Catalunya el 27 de setembre del 2015 .


, Palau de la Generalitat | Actualitzat el 20/07/2015 a les 14:20




 El Govern compta, des d'avui, amb un Consell Assessor per a la Reforma Horària, que s'ha presentat solemnement en un acte al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat a la una del migdia. Un horari que un dels principals impulsors de la iniciativa, l'exmilitant socialista Fabian Mohedano, no s'ha estat de criticar: "Ara hauríem d'estar dinant, que és el que fan la resta de ciutadans del món." El president de la Generalitat, Artur Mas, ha recalcat que aquest consell, a diferència dels que s'han creat fins ara, "és la culminació d'un procés que ve des de baix cap a dalt", i que les propostes que formuli de canvi d'horaris "han de servir per viure millor".

Segons Mohedano, el país ha d'avançar cap a "uns horaris més humans i més cívics", per exemple "evitant sopar a les 10 de la nit". I, deixant de banda tot un seguit de decisions "macro" -situació de Catalunya en un fus horari o un altre, per exemple"-, sí que ha apuntat que la Generalitat té "sobirania plena" per decidir en diversos àmbits que poden acabar propiciant el canvi global de rutines socials.


Així, Mohedano ha detallat els àmbits en què pot incidir el Govern, començant per la comunitat eductiva. "Tenim 1,5 milions de persones a l'escola, els instituts i les universtiats, amb les quals podem fer un canvi amb impacte. A més, també hi ha 300.000 persones a l'administració, i tenim sobirania plena també sobre els horaris del comerç. I també tenim sobirania sobre la cultura i l'oci, sobre els horaris del teatre, les discoteques...", ha detallat. Per concedir tot seguit: "Sabem que no serà un camí de roses, en aquest context de sobiranies compartides."

"És una reforma integral, sistèmica", ha avisat. I ha sentenciat: "La reforma no té costos, i sí molts beneficis."

Mas li ha recollit el guant, però ha avisat: "L'important és que la reforma horària es faci de manera coordinada per molts." S'ha mostrat confiat que durant el 2016 es podran "començar a donar els primers passos", i ha conclòs, recalcant que no tenia res a veure amb el procés polític que està vivint el país: "Ara es veu possible el que abans es veia com una quimera, o fora del nostre abast com a societat."


Enllaç noticia :