dijous, 7 de maig del 2015

El SNP afronta les eleccions britàniques d’avui amb la perspectiva d’arrasar

Dijous, 7 de maig de 2015 05:00 h

Els independentistes escocesos opten a tenir la clau de la governabilitat


La jornada electoral d’avui al Regne Unit està  marcada per l’auge estratosfèric del SNP, del partit dels independentistes escocesos, que els electors hauran de confirmar als col·legis electorals. Segons els resultats del partit de Sturgeon sumats amb els de laboristes i conservadors, el nou govern britànic podria estar a mercè dels qui volen sortir del Regne Unit, així que la incertesa sobre la governabilitat del país és a hores d’ara incerta. Quins són els punts més d’interès en aquestes eleccions al Regne Unit?



La líder de l'SNP, Nicola Sturgeon té el líder laborista britànic Ed Miliband com un titella
© @Stardust193


1. El SNP podria arribar a treure 59 dels 59 escons que es juguen a Escòcia

El partit de Nicola Sturgeon ha experimentat un gran augment de militants (de 25.000 han passat a 100.000) perquè molts escocesos han vist com els tres grans partits de Westminster van prendre el pèl als qui havien de votar sobre la independència els dies abans del referèndum. La gent veu els laboristes, el partit que tradicionalment ha arrasat al país, com el mateix que els conservadors. És per això que tothom s’ha bolcat tant amb el SNP, que podria obtenir més de 50 escons, fins a 59, la totalitat dels que es juguen a Escòcia.

2. Els laboristes podrien necessitar el SNP per governar

Tots els escons que aconsegueixi la formació de Sturgeon són seients que perden els laboristes, que sempre arrasen a Escòcia. Si es confirmen els 40-50 escons o més del SNP, els socialistes d’Ed Miliband no tindran majoria absoluta. Excepte si hi ha un miracle i els conservadors sumen sols o amb els liberals, els laboristes hauran d’acabar oferint quelcom als escocesos perquè investeixin a Miliband nou primer ministre. Sturgeon tindrà a les seves mans Westminster.

3. Alex Salmond tornarà a ser diputat per el SNP



Una de les 59 petites circumscripcions escoceses, les quals es juguen només un diputat cadascuna, té un interès especial: a la demarcació de Gordon es presenta l’exprimer ministre escocès Alex Salmond, que té la plaça gairebé assegurada. D’altra banda, a Paisley and Renfrewshire South un diputat laborista durant 20 anys i exsecretari d’estat, Douglas Alexander, es pot quedar fora de Westminster desbancat per... Una universitària de 20 anys del SNP.

4. Els independentistes nord-irlandesos i gal·lesos opten a continuar amb representació a Westminster

El Sinn Féin d’Irlanda del Nord té ara 5 diputats, per 8 del seu arxirival, el Partit Unionista Democràtic. És un equilibri de forces bastant inamovible, però està per veure si els independentistes nord-irlandesos poden reduir la distància. Al País de Gal·les, els sobiranistes del Plaid Cymru tenen 3 escons ara, i el boom independentista escocès pot crear un efecte dòmino a la nació gal·lesa, on el sentiment independentista no ha estat mai tan arrelat.

5. El líder liberal pot quedar fora i l’extrema dreta tindria molt pocs escons

El líder dels liberals i soci de David Cameron en la legislatura que ara acaba, Nick Clegg, pot quedar fora del parlament de Westminster. L’enrevessat sistema britànic en què només un partit obté representació per a cada circumscripció pot deixar el Partit Liberal orfe de líder. El mateix li pot passar a Nigel Farage, el cap de UKIP, els euroescèptics d’extrema dreta. Podrien arribar a tenir un 15% de vots, però això es convertiria en només dos escons de 650. En els últims mesos han perdut gas, però podrien donar alguna sorpresa.


Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/401722/el-snp-afronta-les-eleccions-britaniques-davui-amb-la-perspectiva-darrasar