divendres, 17 d’abril del 2015

Àngel Colom: Els immigrants que han viscut abans a Espanya i ara a Catalunya diuen: ”¡qué diferencia!”

Divendres, 17 d'abril de 2015 05:00 h

‘Ja sóc gran per rebre aquests atacs’ comenta Àngel Colom i Colom mentre sortim de la seu de la Fundació Nous Catalans


Gerard Sesé @gerardsese .-  Ens dirigim a una vinacoteca propera per parlar amb calma ja que, justament ara, hi ha una classe de català a la fundació per les mares que han portat els seus fills a classe d’àrab. S’hi respira un ambient sa que prové d’una mescla de gent de tots colors, edats i orígens. Sóc conscient del seu esgotament i que l’han entrevistat a tot arreu sobre la vinculació de la Fundació amb el terrorisme islàmic... així que seiem i comencem una agradable conversa. L’Àngel acumula molta experiència política a les seves venes i es nota quan parla, tot i que no pot amagar un deix carregat d’aires de docència, ja que ell és professor tot i haver exercit poc temps per dedicar-se a política.





Aquests últims dies tothom parla de la Fundació Nous Catalans i segurament molta gent no sap exactament què és... què hi feu?
 
Treballem en l’encaix a Catalunya de totes les persones que han arribat al país en els darrers 15 anys. Això representa més o menys un milió i mig de persones. Un encaix econòmic, social, lingüístic, cultural i nacional. Acompanyem el procés de dol de les persones immigrades. Tenim contacte amb unes dues-centes entitats d’immigrants de tots els orígens. Podem establir tres grans terços: uns 400.000 d’Europa com França, Alemanya, Itàlia...

Aquests són els que ho tenen millor...

Sí, clar, però també són immigrants. També n’hi ha de l’Europa central i de l’est, de països que no estan a la Unió com Ucraïna, Armènia, Rússia, Bielorússia... En tenim 400.000 més de Llatinoamèrica, xifra que aquests s’ha reduït per la crisi i molts n’han retornat.  També 4000.000 són del món africà: 250.000 marroquins, i dos blocs de 100.000, del nord d’Àfrica i de l’Àfrica subsahariana. Per acabar uns 400.000 més asiàtics.

Has dit que ajudeu els immigrants econòmicament?


Si però no com ho deus haver entès. Et poso un exemple: els catalans del Pakistan arribats en els darrers 15 anys en una gran onada d’immigració. Al cap de 10 anys, el 30% ja són empresaris: han muntat botigues, supermercats, espais de noves tecnologies... El seu encaix a Catalunya no ha estat cultural, sinó econòmic. La conseqüència de l’assentament econòmic farà que iniciïn un procés d’adaptació social i cultural. També els asiàtics, o les carnisseries dels marroquins... Nosaltres acompanyem aquest procés i també els guiem. Moltes vegades han volgut crear un gremi i nosaltres els hem derivat a la PIMEC. Recordo uns anys que volien format un sindicat i els vam convidar a anar als principals sindicats de Catalunya per evitar crear guetos. La nostra tasca és afavorir l’adaptació i per tant evitar guetos, també els econòmics.

La Fundació NC per poder fer tot això ha de penetrar en les entitats d’immigrants i tenir-hi una forta vinculació...

Efectivament: la nostra força és la gent. No pas econòmica. No donem subvencions ni ajudes. La nostra relació amb les associacions, federacions i col·lectius, tot i ser estreta, sempre és des del respecte a la seva independència. Aprofito, per tant, per aclarir un altra cosa sobre la nostra Fundació: està vinculada a Convergència Democràtica de Catalunya i això no ho hem amagat mai. Però mai no hem demanat ni un carnet a ningú ni que prediquin cap corrent polític concret.  Col·laborem amb gent que està en opcions polítiques molt diferents.

No hi ha deix ideològic?

Hem agafat el projecte de 20 o 30 anys enrere sobre ‘fer país’. Com que fa 30 anys enrere tota aquesta gent no hi era a Catalunya hem de tornar a fer país amb els nous. No fem partidisme, fem país.

Tu has intervingut en molts oratoris dels Imams, en les trobades religioses islàmiques a les mesquites i t’han deixat participar-hi fent un discurs de país...

En aquest enllaç la resta de l'entrevista 



Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/398502/angel-colom-els-immigrants-que-han-viscut-abans-a-espanya-i-ara-a-catalunya-diuen-que-dife