dimecres, 4 de març del 2015

El Consell d'Europa renya Espanya per la corrupció

En el punt de mira, les fundacions que “es fan servir com una via paral·lela per finançar” els partits i les campanyes

Alerta que l'alt endeutament de les formacions les fa “vulnerables” als bancs.


04/03/15 00:00 - Brussel·les -



El Consell d'Europa reclama “mesures urgents” contra la corrupció al govern Rajoy, ahir amb el president colombià Santos a Madrid Foto: ANDREA COMAS/REUTERS.
 

Enèsima estirada d'orelles europea a Espanya per la seva corrupció. El Consell d'Europa va reclamar ahir al govern espanyol que “prengui mesures urgents” per frenar els “nombrosos escàndols relacionats amb el finançament irregular de partits que han sacsejat” la política espanyola “en els darrers anys”. I és que “la credibilitat del sistema” està en joc, alerta el seu informe. L'Estat suspèn fins a 9 dels 15 indicadors o recomanacions del Consell, que dóna un ultimàtum de cinc mesos a l'executiu del PP, fins a finals de juliol, perquè els aprovi. Preocupa sobretot l'elevat endeutament dels partits i, per tant, la seva “vulnerabilitat” i dependència dels banquers i que les formacions polítiques facin servir fundacions per finançar-se i pagar les seves campanyes electorals.


El Consell d'Europa (atenció: no confondre amb el Consell Europeu!), format per 47 països europeus i amb seu a Estrasburg, va crear el 1999 un grup de treball d'estats contra la corrupció. Espanya en forma part des del primer dia, però 16 anys després, tot i haver fet alguns progressos, continua sent un mal alumne. En concret, l'informe mostra “gran preocupació” per l'alt endeutament dels partits i “la seva potencial vulnerabilitat davant les institucions de crèdit”. El Consell demana que no se'ls condonin els préstecs bancaris i que tampoc no se'ls donin crèdits a preu d'amic, amb interessos per sota del preu del mercat. Precisament això, de fet, és el que prohibirà la nova llei que ha d'entrar en vigor en qüestió de setmanes.

En el punt de mira, les fundacions dels partits. “S'ha de garantir que les fundacions i associacions polítiques no es fan servir com una via paral·lela per al finançament i les activitats de campanya dels partits polítics”, incomplint “les restriccions i límits establerts per la llei”, alerta l'informe, exigint “millores tangibles urgents” a l'executiu de Rajoy. El Consell critica la impunitat dels corruptes i urgeix l'Estat a sancionar de forma eficaç, proporcionada i dissuasiva el finançament irregular de partits. També troba massa tou el codi penal espanyol, perquè no castiga prou els suborns, l'abús de poder i el tràfic d'influències, no només de dirigents polítics i parlamentaris sinó també dels jutges.

Aquest document, aprovat el passat 10 d'octubre a Estrasburg però que no es va fer públic fins ahir i que es basa en estudis efectuats a Espanya el 2009 i el 2013, confirma el que els rànquings de Transparència Internacional fa anys que adverteixen. L'Estat és a la cua de la UE en lluita contra la corrupció i en 37ena posició en la classificació mundial, pitjor que Botswana, Qatar, Taiwan o Puerto Rico i al mateix nivell que Cap Verd o Dominica.

Xacra “sistemàtica”
“La corrupció a Espanya és molt estructural, sistemàtica: no només és pròpia d'un partit, d'un govern o d'una província, sinó que està impregnada en diferents estaments de la societat”, va advertir al desembre l'ONG alemanya. Fins i tot la Comissió Europea ha picat el crostó a l'Estat, lamentant que “un extresorer d'un partit” –Bárcenas– “i gairebé 90 destacats polítics, empresaris i banquers estan acusats de pràctiques corruptes”. L'executiu comunitari també es va queixar dels pelotazos urbanístics i del “descontrol” en la contractació pública, per exemple el “gran risc” en la recollida de residus o l'urbanisme.


LES XIFRES


9
de les 16
recomanacions del Consell d'Europa contra la corrupció suspèn encara Espanya.

5
mesos
d'ultimàtum, fins al juliol vinent, dóna Estrasburg al govern espanyol per complir-les.

Darrera actualització ( Dimecres, 4 de març del 2015 02:17 )  
Enllaç noticia :