En el punt de mira, les fundacions que “es fan servir com una via paral·lela per finançar” els partits i les campanyes
Alerta que l'alt endeutament de les formacions les fa “vulnerables” als bancs.
El Consell d'Europa reclama “mesures urgents” contra la corrupció al govern Rajoy, ahir amb el president colombià Santos a Madrid Foto: ANDREA COMAS/REUTERS. |
El Consell d'Europa (atenció: no confondre amb el Consell Europeu!), format per 47 països europeus i amb seu a Estrasburg, va crear el 1999 un grup de treball d'estats contra la corrupció. Espanya en forma part des del primer dia, però 16 anys després, tot i haver fet alguns progressos, continua sent un mal alumne. En concret, l'informe mostra “gran preocupació” per l'alt endeutament dels partits i “la seva potencial vulnerabilitat davant les institucions de crèdit”. El Consell demana que no se'ls condonin els préstecs bancaris i que tampoc no se'ls donin crèdits a preu d'amic, amb interessos per sota del preu del mercat. Precisament això, de fet, és el que prohibirà la nova llei que ha d'entrar en vigor en qüestió de setmanes.
En el punt de mira, les fundacions dels partits. “S'ha de garantir que les fundacions i associacions polítiques no es fan servir com una via paral·lela per al finançament i les activitats de campanya dels partits polítics”, incomplint “les restriccions i límits establerts per la llei”, alerta l'informe, exigint “millores tangibles urgents” a l'executiu de Rajoy. El Consell critica la impunitat dels corruptes i urgeix l'Estat a sancionar de forma eficaç, proporcionada i dissuasiva el finançament irregular de partits. També troba massa tou el codi penal espanyol, perquè no castiga prou els suborns, l'abús de poder i el tràfic d'influències, no només de dirigents polítics i parlamentaris sinó també dels jutges.
Aquest document, aprovat el passat 10 d'octubre a Estrasburg però que no es va fer públic fins ahir i que es basa en estudis efectuats a Espanya el 2009 i el 2013, confirma el que els rànquings de Transparència Internacional fa anys que adverteixen. L'Estat és a la cua de la UE en lluita contra la corrupció i en 37ena posició en la classificació mundial, pitjor que Botswana, Qatar, Taiwan o Puerto Rico i al mateix nivell que Cap Verd o Dominica.
Xacra “sistemàtica”
“La
corrupció a Espanya és molt estructural, sistemàtica: no només és
pròpia d'un partit, d'un govern o d'una província, sinó que està
impregnada en diferents estaments de la societat”, va advertir al
desembre l'ONG alemanya. Fins i tot la Comissió Europea ha picat el
crostó a l'Estat, lamentant que “un extresorer d'un partit” –Bárcenas–
“i gairebé 90 destacats polítics, empresaris i banquers estan acusats de
pràctiques corruptes”. L'executiu comunitari també es va queixar dels pelotazos urbanístics i del “descontrol” en la contractació pública, per exemple el “gran risc” en la recollida de residus o l'urbanisme.
LES XIFRES
9de les 16recomanacions del Consell d'Europa contra la corrupció suspèn encara Espanya.
5mesosd'ultimàtum, fins al juliol vinent, dóna Estrasburg al govern espanyol per complir-les.
Darrera actualització ( Dimecres, 4 de març del 2015 02:17 )
Enllaç noticia :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada