dijous, 19 de febrer del 2015

Grècia demana una pròrroga de sis mesos del rescat

Dijous  19.02.2015  10:49

L'Eurogrup estudia avui si concedeix la pròrroga · No es coneixen les condicions proposades per Atenes.






El govern grec ha enviat a l'Eurogrup una petició de pròrroga de sis mesos del rescat. El programa d'assistència financer concedit per la Unió Europea expira el 28 de febrer. 'Hem rebut la petició grega d'allargar sis mesos el rescat', ha dit el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. L'Eurogrup no ha explicat les condicions que demana Atenes per l'ampliació del préstec.

El grup de treball de l'Eurogrup examinarà la petició avui. Si la pròrroga és acceptada pels estats membres, pot ser ratificada demà pels ministres d'Economia de l'eurozona.


Després d'haver jugar tan fort aquestes darreres setmanes, el govern grec que ha fet un pas enrere. El ministre d'Economia, Ianis Varoufakis, demana a l'eurogrup una pròrroga del rescat de sis mesos. El govern grec ha dit que demana aquesta ampliació de sis mesos per tal de poder negociar les condicions d'un hipotètic tercer rescat. El calendari jugava clarament en contra seu i per aquesta raó van sorprendre les primeres declaracions.

Si l'Eurogrup no aprova la pròrroga, els bancs grecs començaran a tenir greus dificultats. Durant dues setmanes Grècia, amb el rerefons de la clara victòria electoral de Syriza, ha reclamat un tractament nou que la troica i les institucions europees no han acceptat. Això ha empès finalment Grècia a sol·licitar aquesta ampliació provisional, ara que ja era a punt de sonar campana.

Els entrebancs per a l'acord són gairebé més polítics que no pas econòmics, cosa que podria haver dificultat molt la posició de Grècia. El govern grec necessita aparèixer davant l'opinió pública nacional i europea com el govern que no s'ha doblegat a la troica. Però, precisament, les institucions europees volen que això no passi, per no establir cap precedent.

El calendari, tanmateix, continua essent molt complicat. Teòricament, per a arribar a un acord sobre un hipotètic tercer rescat hi ha temps fins demà passat. Perquè el dia 28 s'acaba el rescat actual i si se n'ha d'aprovar un altre s'hi han d'avenir tots els estats de l'Eurogrup, quatre dels quals per mitjà dels parlaments respectius.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticia/4232325/20150219/grecia-demana-prorroga-sis-mesos-rescat.html