dilluns, 26 de gener del 2015

Un jutjat de Vinaròs investiga la tramitació del projecte Castor i imputa 18 persones per prevaricació mediambiental

La planta marina Castor porta en estat d'hibernació des del passat mes d'octubre.
El jutjat d'instrucció número 4 de Vinaròs ha obert una causa per suposades irregularitats en la tramitació de la concessió d'explotació del projecto Castor i ha imputat a 18 persones per presumpta prevaricació mediambiental i contra el medi ambient i els recursos naturals. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, el jutge ha obert un procediment sobre les prospeccions realitzades davant les costes de Castelló i Tarragona després de la denúncia interposada per la Fiscalia.

La causa s'ha iniciat per presumptes delictes de prevaricació mediambiental i contra el medi ambient i els recursos naturals, i el jutge prendrà declaració a 17 imputats, han indicat les mateixes fonts. Entre els imputats, hi ha nou persones responsables de l'informe de l'Institut Geològic i Miner del 2007 i de la declaració d'impacte ambiental del 2010 i els vuit membres del consell d'administració d'Escal UGS, així com al representant legal de l'empresa. 


La denúncia de Fiscalia es dirigia, en concret, contra els responsables de l'Institut Geològic i Miner, del ministeri de Medi ambient i del ministeri d'Indústria que van intervenir en la tramitació de la concessió d'explotació de tal projecte, així com contra la mercantil Escal UGS.

Les instal·lacions d'emmagatzematge de Castor van cessar la seva activitat de forma temporal el setembre de 2013 per ordre del ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, després de l'activitat sísmica detectada a la zona, amb la finalitat de sol·licitar informació a l'Institut Geogràfic Nacional per conèixer si els moviments estaven relacionats amb els treballs realitzats en la planta.

L'Institut Geogràfic Nacional va començar a detectar activitat sísmica el 5 de setembre de 2013 i va iniciar un seguiment especial a causa de l'increment diari de l'activitat. Inicialment, la localització dels epicentres es va situar entorn de la plataforma instal·lada per executar el citat projecte i en el seu informe va concloure que existia una "relació directa" entre l'activitat de la planta Castor i els moviments.

L'empresa Escal UGS, concessionària de l'explotació per a l'emmagatzematge subterrani de gas natural Castor, realitzava treballs que en el moment en el qual es van detectar moviments que se centraven en la injecció del 'gas matalàs', que s'usa per provar el correcte funcionament de la instal·lació.

La Fiscalia de Castelló va acordar l'octubre de 2013 incoar diligències de recerca penal amb l'objecte d'esclarir les causes dels moviments sísmics que s'estaven produint davant les costes de les comarques del Baix Maestrat i les Terres de l'Ebre, al País Valencià i Catalunya, respectivament, a l'entorn del magatzem subterrani de gas natural Castor.

Després de les recerques realitzades, Fiscalia de Castelló va decidir denunciar als responsables que van tramitar el projecte Castor per presumpta prevaricació mediambiental.


Enllaç noticia :