dilluns, 7 de juliol del 2014

Iceta demana diluir la pregunta de la consulta del 9-N

Dilluns  07.07.2014  10:45

Autor/s: ACN

Vol una pregunta que insti el govern a negociar per millorar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya



L'Anticatalanista M.Iceta


L'únic candidat a primer secretari del PSC, Miquel Iceta, està decidit a mirar de diluir el contingut de la consulta del 9 de novembre. Iceta proposa una pregunta que insti el govern de la Generalitat a negociar amb l'estat espanyol per millorar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya.

En concret, Iceta vol que la pregunta serveixi per legitimar la Generalitat a començar una negociació amb l'executiu espanyol que passi per un pacte fiscal solidari, reconèixer el caràcter nacional de
Catalunya i blindar les competències en llengua i cultura.

El resultat de la negociació hauria de tornar a passar per les urnes en una altra consulta, segons Iceta, que ha fet aquest plantejament alhora que ha avisat que l'actual formulació del 9-N és un 'nyap descomunal'.

En una conferència organitzada per Nueva Economia Fòrum, Iceta ha reiterat que el seu partit donarà suport a la Llei catalana de consultes no referendàries, però ha avisat que aquesta normativa no serveix per convocar-ne una com la del 9-N perquè precisament la seva pregunta té caràcter referendari.






El PSC vol fer una consulta, però no amb la formulació pactada per CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP, que ha titllat de 'nyap descomunal'. Al seu parer, la pregunta 'no compleix els estàndards mínims de qualitat democràtica' que fixen les institucions internacionals perquè 'la primera pregunta no és clara, i la segona només la respon una part dels ciutadans'. Però a més, ha recordat que els promotors 'ni tan sols s'han posat encara d'acord en com comptabilitzar el resultat'. Per tot plegat, ha augurat que la consulta serà 'immediatament suspesa' pel Tribunal Constitucional.

Iceta ha plantejat una nova pregunta, que donés al govern un mandat 'clar i potent' de negociar amb l'Estat per millorar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya. 'Vol que el govern de Catalunya negociï amb les institucions de l'estat un acord que garanteixi el reconeixement del caràcter nacional de Catalunya, un pacte fiscal solidari i el blindatge de les competències en llengua i cultura?'. Aquesta és la formulació que ha proposat qui serà el primer secretari del PSC, que ha afegit que després de la negociació amb l'Estat, caldria tornar a posar a votació el seu resultat.

En aquest punt, també s'ha volgut dirigir al PP, a qui ha demanat que no negui el problema que existeix entre Catalunya i Espanya. Iceta ha recordat als populars que ells ara mateix tenen la responsabilitat de governar l'estat i no poden fer veure que no està passant res sense aportar solucions. 'Han de ser conscients que hi ha un problema, jo els demano l'esforç de no negar-lo i apuntar solucions. L'única que jo crec que no és possible és el no a tot i la negació de la realitat', ha argumentat.

A això li ha afegit una altra premissa, que qualsevol pacte polític que hi hagi per solucionar aquesta situació passi per les urnes després.

Més informació: Contundent resposta de Moviment Catalunya a la proposta d'Iceta sobre la consulta

P.D.  Sr Iceta : els que arriven no poden exigir , #volemvotar i #votarem ,
i si ens ho impedeixen farem la #DUI
http://www.vilaweb.cat/noticia/4202212/20140707/iceta-demana-diluir-pregunta-consulta-9-n.html