dilluns, 9 de juny del 2014

Els arxius secrets dels Borja aniran a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Dilluns  09.06.2014  13:46

Autor/s: ACN

Se'n van de València per causa del desinterès de les institucions valencianes







L'Arxiu Nacional de Catalunya és la nova destinació dels documents secrets dels Papes Borja que custodiava l'Institut d'Estudis Borgians a València des de 2007, segons que ha anunciat avui el secretari d'aquesta institució, Eliseu Climent, en una conferència de premsa. El motiu del trasllat dels més de dos milions i mig de documents, provinents de l'Arxiu Secret del Vaticà i corresponents als papats dels valencians Aleixandre VI i Calixte III, és el reiterat desinterès de les institucions del País Valencià, ha explicat . Climent ha manifestat que es tracta d'un dia trist per la marxa dels arxius però alhora alegre perquè dos investigadors començaran aviat a estudiar els documents.

Els arxius vaticans són en poder l'Institut d'Estudis Borgians des que al novembre de 2007 varen ser lliurats en una cerimònia on va participar el secretari de l'Arxiu Secret del Vaticà i Jaime de
Marichalar, que com a president de la Fundació Winterthur va patrocinar l'adquisició.

L'Institut assenyala ara que després de 7 anys d'adreçar-se ininterrompudament a les institucions valencianes perquè col · laboressin en l'estudi d'aquests fons, sense haver obtingut ni una resposta positiva, ha decidit que els fons vaticans 'abandonaran València per anar a un altre lloc on sí que puguen ser estudiats '.

Els fons que custodia l'Institut Borgià integra centenar de milers de documents de caire burocràtic sobre els papats dels valencians Aleixandre VI i Calixte III. Entre els documents, s'inclouen les butlles papals per les quals les terres descobertes per Cristòfol Colom serien propietat dels Reis Catòlics a canvi d'evangelitzar-les.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4196716/20140609/arxius-secrets-borja-aniran-larxiu-nacional-catalunya.html