dilluns, 26 de maig del 2014

L'SNP d'Alex Salmond venç a Escòcia i aconsegueix dos eurodiputats, igual que els laboristes

Dilluns  26.05.2014  15:35

Autor/s: ACN

L'UKIP aconsegueix per primera vegada un parlamentari propi escocès, mentre que els liberals perden el seu únic representant






El Partit Nacional Escocès (SNP) del primer ministre Alex Salmond s'ha imposat als comicis europeus amb un 28,9% dels vots, per davant de laboristes, amb el 25,9%, i els conservadors, que han obtingut un 17,2% de suports electorals. La número dos dels nacionalistes escocesos, Nicola Sturgeon, ha assegurat aquest dilluns que són uns resultats 'espectaculars' per al seu partit, però ha admès la 'decepció' per l'ascens dels euròfobs de l'UKIP, que han aconseguit, per primera vegada a Escòcia, un seient propi al Parlament Europeu amb el 10,4% dels vots. Els verds han registrat un 8% de vots i els liberals de Nick Clegg s'han enfonsat amb un 7,1% de suports.

Els independentistes escocesos han aconseguit la victòria a les
europees. Uns resultats que la viceprimera ministra i mà dreta d'Alex Salmond, Nicola Sturgeon, qualifica d''espectaculars'. Amb un 28,9% dels vots, l'SNP enviarà dos parlamentaris a la cambra d'Estrasburg. El mateix nombre de representants que els laboristes escocesos, que han estat segona força amb el 25,9%. Els 'tories' de David Cameron queden tercers amb un 17,2% de suports electorals. Els segueix l'UKIP, que s'ha endut el 10,4% dels vots i ha aconseguit un eurodiputat propi. El seu eurodiputat, David Coburn, ha assegurat que els bons resultats es deuen al programa del seu partit, que ofereix 'coses diferents'.

L'SNP volia uns resultats contundentment europeistes per marcar distàncies respecte a Anglaterra, que ja apuntava a un vot majoritari als euròfobs de l'UKIP. Per això, aquest dilluns, Sturgeon no amagava la seva 'decepció' per l'avenç del partit de Farage. Tot i així, la viceprimera ministra ha volgut deixar clar que els suports a Escòcia ni de bon tros s'apropen als que la formació populista i antiimmigració ha aconseguit a Anglaterra, amb el 27% dels vots.

De la seva banda, el Partit dels Verds ha obtingut un 8% de vots i els liberals de Nick Clegg s'han enfonsat amb un 7,1% i han perdut plaça pròpia escocesa al Parlament europeu.

Els resultats definitius a Escòcia no s'han conegut fins aquest dilluns al migdia perquè quedava pendent el recompte de Western Isles, on les autoritats locals van negar-se a procedir a comptar vots en diumenge.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4193829/20140526/lsnp-dalex-salmond-venc-escocia-aconsegueix-dos-eurodiputats-igual-laboristes.html