dimarts, 11 de març del 2014

La trucada d’Aznar per manipular l’autoria de l’11M

11/03/2014

11 M

"El senyor Aznar i Ángel Acebes, -aleshores ministre d’Interior-, haurien d’estar encara avui a la presó", sentencia l'exdirector d'El Periódico Antonio Franco


Mar Sabé


Aznar. Foto: EFE
"Ha sigut ETA, no es pot discutir. No en tenim cap dubte. Us equivocareu si aneu en una altra direcció". Aquesta és la trucada que va fer l’aleshores president de govern espanyol, José María Aznar, personalment als directors dels diaris més influents d’Espanya el dia 11 de març del 2004, just avui fa deu anys, després de l’atemptat terrorista més important de la història de l’Estat espanyol a l’estació de trens d’Atocha de Madrid. Així ho ha explicat el que en aquell moment era director de La Vanguardia, José Antich, a la tertúlia de l’especial del Mon a Rac1.

Antonio Franco, aleshores director d’El Periódico i Vicent Sanchis, que capitanejava l’Avui, també eren presents a la tertúlia i han confirmat aquestes trucades i pressions, i fins i tot Vicente Giménez, que era subdirector d’El País, ha explicat que aquesta trucada va fer modificar la portada de l’especial que aquell mateix dia el seu diari va llançar pels volts del migdia. “Havíem titulat com a ‘atac terrorista’ i ho vam modificar per ‘atac d’ETA’ just en el tancament de l’edició”, ha recordat. “No ens agrada però forma part de la nostra història”, ha compartit.


El periodista Rafel Nadal, també present a la tertúlia, ha explicat que si ell hagués sigut director, “hagués fet cas absolut a la trucada ja que se suposa que el president del govern és qui té la informació més privilegiada i mai t’imagines que es pot mentir en una cosa així”.

Antonio Franco ha explicat que ell també va rebre la trucada a el Periódico i ha sentenciat: “Aquell 11M va començar un dels moments més vergonyosos de la comunicació d’aquest país”. “El senyor Aznar i Ángel Acebes, -aleshores ministre d’Interior-, haurien d’estar encara avui a la presó”, ha sentenciat per “propiciar una gran mentida de cara a l’opinió pública per tal de perllongar el dubte per veure si podien afavorir el resultat electoral”, ja que les generals eren tres dies després. En aquestes eleccions José Luis Rodríguez Zapatero va arrebatar la Moncloa a Aznar i tot apunta que la mala gestió del govern popular hi va tenir alguna cosa a veure.

Nacho Orovio, periodista de La Vanguardia i coautor del llibre ‘Conexión Madrid’, una investigació dels atemptats d’aquell dia, ha posat l’apunt més tècnic a la tertúlia i ha explicat que aquest atemptat no té res a veure amb la invasió d’Iraq per part de les tropes espanyoles que va propiciar Aznar, perquè es va començar a preparar molt prèviament, l’any 2001.

Gallardón tanca la porta a la conspiració

Encara avui dia hi ha gent dins de PP que segueix alimentant la teoria que l’autoria d’aquest atemptat és ETA –ahir mateix, la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, ho insinuava al costat del president de la comunitat de Madrid, Ignacio González, i avui Aznar ho ha reiterat en declaracions a la COPE-. De totes maneres, però, hi ha personalitats que ho tenen clar, com l’actual ministre de justícia Alberto-Ruiz Gallardón que al març del 2004 era l’alcalde de la capital espanyola. “Deu anys després ningú dubta de l’autoria dels atemptats, la investigació judicial en va confirmar clarament els seus autors islamistes”, ha sentenciat.






http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/la_trucada_d_aznar_per_manipular_l_autoria_de_l_11m_99286.php