dimarts, 4 de març del 2014

Dos cabdills de la España en Marcha, citats a declarar per proclamar amenaces de mort durant el 12-O a Barcelona

BERTRAN CAZORLA / @BCR_ | 04/03/2014 

El proper dijous 6 de març a la Ciutat de la Justícia



Dos dels cabdills de la España en Marcha han estat denunciats per incitar a l’odi en els parlaments que van pronunciar al final de la marxa que els grupuscles ultradretans van protagonitzar el passat 12 d’octubre a Montjuïc. Manuel Andrino, cap de la Falange Española i un dels detinguts per l’atac a la seu de la Generalitat a Madrid la passada Diada, i Pedro Pablo Peña, cap d’Alianza Nacional i advocat d’alguns dels detinguts arran d’aquell atac, hauran de declarar aquest dijous a la Ciutat de la Justícia, a les dependències de la Fiscalia Provincial de Barcelona i davant de la Unitat Central d’Informació dels Mossos d’Esquadra. La fiscalia de delictes d’odi va obrir una investigació a finals de gener, tres mesos després que Andrino, Peña i altres cabdills de grupuscles d’ultradreta proclamessin durant el 12-O amenaces de mort i crides explícites a atacar amb violència els moviments independentistes catalans. Aquestes citacions, que els dos cabdills ultres han explicat que van rebre a casa seva, arriben després que, a finals de gener, sis militants antifeixistes fossin detinguts, acusats d’una agressió a uns participants a la manifestació de la España en Marcha. Un d’aquells detinguts va passar quatre setmanes a presó.

“No hi haurà secessió si no és a base de molta sang”, va advertir en aquella ocasió Peña, que ha complert una pena de presó per intentar atemptar contra un autobús de familiars de presos bascos. “El camí millor és la violència”, va clamar després d’animar la concurrència a seguir l’exemple dels unionistes irlandesos. “Que ni ho dubtin, estem disposats a morir, però també a matar per Espanya”, va afegir Manuel Andrino, que va assegurar que se sacrificarien “com ho van fer els falangistes el juliol del 1936”. També van parla en l’acte altres cabdills de la España en Marcha, com José Luis Corral, cap del Movimiento Católico Español, que va considerar que els independentistes “mereixen la mort”.

L’obertura de la investigació va trigar tres mesos
La fiscalia de delictes d’odi va trigar diverses setmanes en rebre l’informe dels Mossos sobre aquests fets, i finalment a mitjans gener va obrir les diligències d’investigació que ara han portat a la citació d’Andrino i Peña. Estan denunciats per atemptar contra l’article 510.1 del codi penal, que preveu penes de presó de fins a tres anys i multes de fins a 12 mesos per a qui “provoqui la discriminació, l’odi o la violència contra grups o associacions, per motius racistes, antisemites, o d’altres referents a la ideologia, religió o creences, situació familiar, la pertinença dels seus membres a una ètnia o raça, el seu origen nacional, el seu sexe, la seva orientació sexual, malaltia o discapacitat”.

Les investigacions de la fiscalia de delictes d’odi de la demarcació de Barcelona poden engruixir la investigació que té oberta la fiscalia del Tribunal Suprem per decidir si demana la il·legalització d’AN. Aquesta altra investigació es va obrir arran de l’atac neofeixista durant la passada Diada a Madrid.

Tots dos cabdills van rebre les seves citacions a casa, segons han explicat o ells o els seus partits. Aquestes citacions arriben després que a finals de gener els Mossos detinguessin sis militants antifeixistes acusats d’una agressió que van patir alguns dels assistents a la concentració ultra. En aquella ocasió, l’acusació va servir de pretext a la policia catalana per fer un exhaustiu escorcoll del Centre Social Autogestionat a Can Vies, d’on suposadament havien sortit els presumptes agressors segons conclouen els Mossos a partir d'una gravació enregistrada per càmeres que el 12-O eren al terrat d'un edifici proper a Can Vies. Un d’aquests sis acusats va passar setmanes empresonat per ordre de la jutgessa que instrueix aquell cas.

Els denunciats es reafirmen en les amenaces de mort
Han informat de la citació els propis Andrino i Peña, que en les webs dels seus grupuscles s’han reafirmat en les amenaces de mort a independentistes. “Probablement em vaig quedar curt”, ha escrit Peña, que ha afegit que es reafirma “en cada paraula i en cada coma del discurs”. Morir i matar per “la pàtria”, proclamen els falangistes dirigits per Andrino en un altre comunicat, “ és el deure de tot espanyol de bé davant del desafiament plantejat per aquestes rates de cloaca”.

Aquesta citació arriba mentre el grupuscle de Peña, Alianza Nacional, ha aconseguit reobrir una petita delegació a Catalunya, on fins fa uns mesos no tenia implantació regular. Dijous passat van aparèixer pintades d’AN a localitats del Baix Llobregat com Castelldefels i el Prat.


http://directa.cat/noticia/dos-cabdills-espana-marcha-citats-declarar-proclamar-amenaces-mort-durant-12