dissabte, 8 de març del 2014

Diego el Cigala abandona la marca Espanya

Dissabte, 8 de març de 2014 05:00 h

Abraça la nacionalitat dominicana i assegura que no defraudarà mai la terra on va viure Enriquillo, un dirigent taíno que es revelà contra els espanyols colonitzadors


El cantant de flamenc, Diego el Cigala, nascut a Madrid i un dels hereus més lloats de Camarón de la Isla, ha jurat la nacionalitat dominicana. Instal·lat a la República Dominicana des de l’agost passat ha expressat la seva alegria per l’obtenció d’aquesta nacionalitat, un procés legal que va iniciar fa prop d’un any. En unes declaracions amb motiu de l’acte, Diego Ramón Jiménez Salazar, nom real de l’artista fins ahir espanyol, ha assegurat que vol portar pel món la bandera tricolor, posar-la cada cop més amunt i fer que no es penedeixin mai d’haver-lo acollit sota el cel en que va viure Enriquillo, en referència al cacic taíno que es va revelar contra els colonitzadors espanyols. 


Els greuges dels colonitzadors espanyols vers Enriquillo

Segons la llegenda, Enriquillo sabia llegir i escriure en castellà i era coneixedor dels seus furs com a súbdit de la colònia, per la qual cosa era reconegut com cacic o nitaíno pels altres indígenes. Però Enriquillo va patir els greuges dels colonitzadors, que anomenaven el seu poble els “mansos” perquè no es revelaven, que li van robar el seu cavall símbol de la seva noblesa taína i van tractar de forma violenta la seva esposa. Quan aquest va recórrer als tribunals va rebre per resposta unes fuetades del cap dels colons espanyols, davant dels seus per deixar-li clar qui era l'amo i qui era l'esclau. Enriquillo va recórrer a l’alt tribunal  però les seves demandes van ser menystingudes i va ser amenaçat de mort.

La revolta contra els colonitzadors espanyols


Segons la llegenda , Enriquillo es va treure la camisa, que representava la seva vida al món dels espanyols i s’endugué la seva dona i altres taíns i va fugir a les serres, on va organitzar un alçament, i gràcies al coneixement del territori van tirar endavant amb la rebel·lió i derrotaven totes les expedicions dels espanyols per subjugar-los. Com que els espanyols no van poder controlar la rebel·lió van signar un tractat donant als taínos el dret a la llibertat i la propietat. La població taína però va sucumbir a causa de les malalties europees introduïdes pels colons. El mateix Enriquillo va morir a causa de la tuberculosi anys més tard .