dimarts, 18 de febrer del 2014

Els sindicats alerten d'un risc laboral “imminent” a Bombers per la caducitat de contractes “bàsics” de manteniment

Interior assegura que les revisions dels equips dels bombers s'estan fent igualment a l'espera de poder renovar en breu els contractes

Les centrals sindicals denuncien que aquesta situació atempta contra la seguretat dels treballadors però també de la ciutadania a qui es serveix


18/02/14 08:38 - Sant Feliu de Llobregat -



Un camió dels Bombers amb pintades contra les retallades Foto: ACN.


Bombers de la Generalitat té caducats des de fa entre dos i tres mesos alguns dels contractes de manteniment i inspecció tècnica d'eines bàsiques del cos com els equips d'excarceració, les espatlleres i ampolles d'oxigen dels equips de respiració autònoma dels bombers, les portes de les cotxeres o els extintors dels parcs i camions. Així ho han denunciat, per escrit, al propi departament d'Interior i també a Inspecció de Treball, els responsables sindicals en prevenció i seguretat laboral, que alerten del risc laboral “greu i imminent” que això suposa. Interior admet que les renovacions encara no s'han signat però afirma que les revisions es continuen fent periòdicament per garantir la seguretat.

Els delegats de prevenció de salut i seguretat laboral de la UGT, CATAC i CCOO van presentar per escrit el passat 28 de gener una comunicació; la segona, asseguren, a la direcció del cos de Bombers de la Generalitat, alertant del “risc laboral greu imminent” que tenen “tots els parcs i instal·lacions de la DGPEIS” davant la inexistència d'almenys sis contractes de manteniment i inspecció d'equipaments tècnics del cos, “bàsics” per garantir la seguretat dels bombers en la tasca diària dels bombers, segons ha explicat el delegat de prevenció de la UGT, Víctor Fernández.


La comunicació cita, per exemple, el “contracte de manteniment i inspecció dels equips d'excarceració, de les espatllares dels equips de respiració autònoma i de la revisió de les bombolles” de respiració que usen els bombers quan han d'intervenir en una situació de foc. També els “contractes d'inspecció i reparació de les portes de les cotxeres” i “de la inspecció i revisió d'extintors” del conjunt de parcs i camions del cos.

Des dels sindicats es denuncia que aquesta situació atempta directament contra la seguretat dels treballadors, els propis bombers, però també sobre el conjunt de la ciutadania a qui es serveix. I recorden també que la manca d'aquests contractes també incompleix el que marca la llei. “No volem tenir raó, perquè aleshores voldrà dir que s'ha produït un accident”, lamenta Fernández, qui assegura que mai abans el cos s'havia trobat en una situació com aquesta.

El delegat sindical recorda que precisament l'objectiu d'aquests contractes és prevenir per evitar que es puguin produir accidents, i critica que l'administració vulgui estalviar-se despesa retallant unes partides que són “bàsiques per la seguretat”. I en qüestions de seguretat, afegeix, “no és el mateix revisar que reparar”.

Renovació al març
Des del departament d'Interior s'ha admès que aquests contractes de manteniment no estan signats i, per tant, tampoc renovats, perquè no es van poder pressupostar en els comptes del 2013, ja que van ser prorrogats els de l'any anterior. I afegeixen que, en qualsevol cas, està previst que es puguin renovar el mes vinent, tant bon punt s'aprovi per aquest any la partida corresponent.

Albert Vilanova, subdirector general tècnic de Bombers de la Generalitat, malgrat la falta de contractes el departament, està duent a terme totes les revisions pertinents del material tècnic del cos per garantir-ne la seguretat. Ha explicat també que la direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments és conscient de les necessitats tècniques de material i recursos que té el cos, i que actua segons les possibilitats econòmiques de què disposa en aquests moments.

En aquest sentit, ha recordat que el govern acaba d'aprovar destinar 8 milions d'euros per renovar el 2015 tots els equips d'intervenció (EPI) dels bombers, i que també a finals d'any es compraran 19 equips d'excarceració nous per renovar els més antics, en una altre inversió que suposarà 700.000 euros.

Les deficiències tècniques són una de les queixes més reiterades dels sindicats de Bombers. Asseguren els sindicats que aquestes afecten directament la “qualitat del servei” que presta el cos i que, lamentablement, són força generalitzades al conjunt de parcs de Catalunya. Per mostrar-ho, el delegat de prevenció de la UGT posa d'exemple el parc de Sant Feliu que, ubicat al Baix Llobregat, atén una població d'uns 175.000 habitants de 12 municipis. Actualment hi treballen 34 bombers, més el cap de parc.

Expliquen els sindicats que l'equip d'excarceració que hi ha, és a dir les tisores hidràuliques que s'usen pel rescat de víctimes en accidents de trànsit, està descatalogat. L'aparell és dels anys vuitanta, i ha quedat obsolet perdent efectivitat davant els avenços tecnològics que ha incorporat la indústria de l'automòbil, és a dir, que no té prou força per tallar la carrosseria d'alguns vehicles més moderns. “La situació és la mateixa en el 80% de parcs”, afirma Fernández.

També els equips d'intervenció, els EPI que usen els bombers per entrar en un foc d'habitatge i que els han d'aïllar de les flames, el fum i les altes temperatures, estan caducats des de fa un any, i en alguns casos, expliquen bombers de Sant Feliu, estan apedaçats. Els sindicats denuncien també la deixadesa pel que fa a la cartografia. “Els mapes estan obsolets, no recullen els canvis de la comarca i tenen una escala inadequada”, quan tenir unes bones eines per orientar-se és clau per oferir un ràpid servei, afirmen fonts sindicals.

Aquest parc atén les poblacions de Sant Feliu, Sant Vicenç dels Horts, Pallejà, el Papiol, Molins de Rei, Sant Just Desvern, Vallirana, Cervelló, Corbera de Llobregat, La Palma de Cervelló i Torrelles de Llobregat, un territori on hi viuen unes 170.000 persones i que combina zones urbanes amb extenses urbanitzacions de muntanya.

“Estem cansats que l'administració vengui el nostre conflicte només com un problema laboral, quan en realitat del que es tracta, sobretot, és d'un problema de seguretat pública”, explica un “bomber emprenyat” de Sant Feliu. “Fa 20 anys els Bombers de la Generalitat eren els més punters de l'Estat, ara, en canvi, som la riota de tots”, afegeix un altre bomber, amb més de quinze anys de trajectòria a Bombers, qui assegura que la sensació general a dins del cos és de “precarietat i inseguretat laboral”.
Darrera actualització ( Dimarts, 18 de febrer del 2014 09:11 ) 


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/718049-els-sindicats-alerten-dun-risc-laboral-imminent-a-bombers-per-la-caducitat-de-contractes-basics-de-manteniment.html