dimarts, 7 de gener del 2014

La infanta Cristina, imputada

La filla del rei d'Espanya, acusada de blanqueig de capitals i delicte fiscal

És la setena persona en la línia successòria al tron espanyol i ostenta la Medalla d'Or de Barcelona


| Actualitzat el 07/01/2014 a les 09:35h



Iñaki Urdangarín i la Infanta Cristina Foto: Europa Press


El jutge José Castro ha decidit finalment imputar una de les filles del rei d'Espanya, la infanta Cristina, per delicte fiscal i de blanqueig de capitals. Està citada a declarar el 8 de març als jutjats de Palma. Tot plegat, en el marc del sumari per suposada corrupció del "cas Urdangarin", també conegut com a "cas Nóos", , en què s'investiguen els presumptes desviaments de gairebé sis milions d'euros dels pressupostos públics cap a les butxaques del duc de Palma i gendre del rei Joan Carles, Iñaki Urdangarin, i del seu exsoci Diego Torres.

Cristina ha estat imputada tot i l'oposició formal de la fiscalia espanyola, argumentant que els indicis són "simples conjectures o sospites que no constitueixen elements vàlids d'imputació".

Durant la instrucció del cas, tant la seva declaració de renda com la del seu marit, Iñaki Urdangarin, van posar-se sota sospita. El jutge Castro va proposar-se investigar si eren constitutives de delicte fiscal, en tant que s'hi plasmava que Urdangarin havia multiplicat per 18 el seus ingressos en tan sols set anys a partir dels tractes que Nóos havia realitzat amb els governs populars del País Valencià i les Illes.

Tot amb tot, en un gest públic inèdit, el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va assegurar obertament que no existia cap indici de delicte en l'actuació de la infanta Cristina en el desviament de fons públics a l'Institut Nóos, propietat d'Urdangarin.

Al juliol, la infanta va anunciar que es traslladava a viure amb els seus fills a Ginebra, a Suïssa. Per bé que el moviment es va atribuir a un intent de rebaixar la pressió social, la Casa del Rei va assegurar que el canvi de residència a la capital de Suïssa es devia a raons exclusivament laborals.

Meritòria del màxim reconeixement barceloní

Es dóna el cas que Cristina de Borbó és la setena persona en la línia successòria al tron d'Espanya, i ostenta la Medalla d'Or de Barcelona, la màxima distinció que atorga l'ajuntament de la capital catalana. Ara per ara, cap dels partits polítics del consistori no es plantegen revocar-li-la.