dilluns, 20 de gener del 2014

Espanya és el segon país europeu amb més desigualtats

Redacció - 20/01/2014 - 18.12h. 




El director general d'Oxfam Intermón, José María Vera.




Espanya és el segon país europeu amb més desigualtats. Només la supera Letònia, segons un estudi d'Oxfam Intermón, que constata que els 20 espanyols més rics acumulen una fortuna de 77.000 milions d'euros, més del que tenen el 20% de les persones més pobres. El director general d'Oxfam Intermón, José María Vera, ha afegit que si a Espanya abans de la crisi el 20% dels espanyols més rics guanyaven més de 5,3 vegades més que el 20% dels més pobres, aquesta diferència va créixer el 2011 a 7,5 vegades.

"Si la tendència continua, l'any 2025, el 20% dels espanyols més rics podrien guanyar de mitjana 18 vegades més que el 20% més pobre", ha assenyalat Vera, que ha presentat a Barcelona l'informe "Governar per a les elits. Segrest democràtic i desigualtat econòmica", que conclou que les 85 persones més riques del món posseeixen tant com 3.570 milions de pobres.

En el seu annex sobre Espanya, l'informe inclou una enquesta a un miler d'espanyols, dels quals 8 de cada 10 opinen que "a Espanya les lleis estan fetes per als rics", mentre que 7 de cada 10 europeus opinen el mateix. Vera ha explicat que "les polítiques subjugades als poders financers" són les culpables del creixement de les desigualtats i les decisions polítiques "estan segrestades per les elits i els poders econòmics".

Oxfam Intermón també denuncia que a Espanya "les grans empreses no paguen impostos, només els paguen les pimes i els particulars", Vera ha demanat a les grans empreses que tanquin les seves filials als paradisos fiscals i deixin d'eludir el pagament d'impostos.



http://www.324.cat/noticia/2283893/societat/Espanya-es-el-segon-pais-europeu-amb-mes-desigualtats