dijous, 23 de gener del 2014

El Vaticà reconeixerà Catalunya si esdevé un Estat independent, segons l'abat de Montserrat

23/01/2014

REFERENDUM

"L'Església a Catalunya pot avalar el dret a decidir, el poble de Catalunya té dret a ser consultat", insisteix Josep Maria Soler


Lluís Bou



El periodista Jordi Grau i l'abat Josep Maria Soler - @martavm_
L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha assenyalat avui que el futur Estat català independent serà reconegut pel Vaticà i que aquest hi establirà relacions institucionals. Soler ha explicat que el papa Francesc té coneixement directe del procés sobiranista, a partir de veus diverses. "Ell insisteix molt que les coses no es veuen bé si un es queda només en el centre, sinó que cal anar a les perifèries. Això vol dir en aquest cas no quedar-se només al centre de la Península".

L'abat de Montserrat ha fet les declaracions durant un dels dinars-col·loqui organitzats per 'Moment Zero', i organitzats pel diari "El Punt-Avui", al Born Centre Cultural. Soler, que ha defensat la consulta, s'ha mostrat favorable al reconeixement de "la realitat nacional de Catalunya" que, ha dit, "és prèvia a la formació de l'actual Estat espanyol", i ha demanat abordar la qüestió "amb mentalitat oberta i democràticament dialogant".
Sobre el procés sobiranista de Catalunya, el monjo ha demanat fer una "reflexió serena per valorar seriosament i democràticament les posicions i idees, i confrontar-les de manera respectuosa i equilibrada, sense interpretacions distorsionades". "El moment és prou seriós -ha dit l'abat- perquè calgui estar molt ben informats el més objectivament possible i sense condicionaments emotius. Només després d'una bona informació es pot decidir en llibertat".
"Per això -ha afegit- convé no quedar-nos amb qui defensa les mateixes posicions, sinó escoltar també als quals tenen posicions diferents o complementàries perquè així tindrem més elements de reflexió". Soler ha recordat i subscrit la vigència del document "Arrels cristianes de Catalunya" que els bisbes de Catalunya van subscriure el 1985. En ell van reconèixer la "realitat nacional de Catalunya" i van afirmar que "Catalunya és una nació, amb tots els drets i deures que això comporta". "L'Església a Catalunya pot avalar el dret a decidir, el poble de Catalunya té dret a ser consultat", ha insistit.
Després de destacar que Catalunya té "unes aspiracions històriques profundes irrenunciables", l'abat de Montserrat ha expressat "la necessitat d'explicar pedagògicament aquesta realitat de Catalunya als altres germans catòlics dels altres pobles d'Espanya, perquè la puguin comprendre i acollir". "Cosa que repetidament s'ha intentat fer, però sense massa resultat", ha puntualitzat el benedictí.
Crítica a la Conferència espanyola
Soler ha retret a la Conferència Episcopal Espanyola que "mai no hagi comprès" la realitat catalana i que, "sense entrar mai a valorar el fons de les reivindicacions de la societat catalana", hagi "anat repetint, sense matisos, la defensa de la unitat d'Espanya com un ben moral que cal cuidar i mantenir". Per a l'abat, la postura dels bisbes de Catalunya "sobre la qüestió dels drets del nostre poble, mostra que no estem davant una qüestió partidista o d'una batalla estrictament política, sinó que, en el fons, estem davant una qüestió ètica".
Soler ha parafrasejat al bisbe emèrit de Sant Sebastià, Juan Maria Uriarte, en afirmar que, "ni la independència d'un poble, ni la unitat de l'Estat són dogmes absoluts", encara que també ha citat al papa Francesc: "Ni el Papa, ni l'Església, posseeixen el monopoli de la interpretació de la realitat social o de la proposta de solucions per als problemes contemporanis", ha conclòs.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/01/el_vatica_reconeixera_catalunya_si_esdeve_un_estat_independent_segons_l_abat_de_montserrat_98317.php