dijous, 9 de gener del 2014

Andalusia té 10.000 funcionaris més que abans de la crisi

09/01/2014

ECONOMIA

Cada mes es creen 146 nous empleats públics a la comunitat autònoma, tot i tenir les oposicions congelades, segons l’INE


Mar Sabé


La presidenta de la Junta de Andalucía, Susana Díaz
Andalusia té 10.000 treballadors públics més que abans de la crisi, segons publica avui l'ABC de Sevilla. Actualment, la plantilla de funcionaris i altres treballadors contractats per l’administració pública suma 506.400 persones, segons l’última Enquesta de Població Activa (EPA) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), corresponent al tercer trimestre del 2013.

Aquesta dada suposa 13.900 llocs de treball més que el primer trimestre de l’any passat, i 13.200 comparat amb el segon. Si es fa la mitjana, doncs, cada dia es creen 146 nous llocs de treball tot i que en la majoria dels casos les convocatòries d’oposicions ja fa temps que estan congelades.

Si ho comparem amb dades d’abans de començar la crisi, en concret al setembre del 2007, la mateixa comunitat tenia una plantilla de treballadors públics de 496.400 persones, el que representa que hi havia 10.000 treballadors menys que en l’actualitat. És a dir, que durant la recessió i malgrat els missatges d’austeritat i les promeses d’aprimament d’estructures públiques provinents de tot l’Estat espanyol, a Andalusia s’ha seguit engreixant la plantilla d’ocupats del sector públic.

El fet que hi hagi més empleats públics i menys oposicions es pot explicar perquè aquests nous assalariats de l’administració formarien part de “l’administració paral·lela”, a la que no s’hi accediria mitjançant l’objectivitat que se n’extreu d’un concurs opositor.

1 per cada 4 empleats del sector privat

Una altra dada que demostra que l’administració andalusa és de les que té més empleats és la comparativa que es fa de cada treballador públic en relació als privats de cada comunitat. En el cas andalús, per cada empleat del sector públic n’hi ha quatre al sector privat, mentre que a Catalunya, per exemple, n’hi ha un per cada sis.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/01/andalusia_te_10.000_funcionaris_mes_que_abans_de_la_crisi_98026.php