dimarts, 3 de desembre del 2013

Espanya és on més creix la percepció de corrupció, després de Síria

03/12/2013

CORRUPCIÓ

La lentitud judicial, una "laxa" llei del sòl i els casos de corrupció, entre els principals motius


Lluís Goñalons


L'extresorer del PP, Luis Bárcenas
L'Estat espanyol és el país on més augmenta la percepció de la corrupció aquest any. Només després de Síria, segons l'índex de percepció de la corrupció 2013 elaborat per la ONG alemanya Transparència Internacional (TI).

En la classificació general Espanya es troba en la posició 40. Baixa 10 posicions, just per sota de Brunei i Polònia. Al davant hi té Cap Verd. A nivell d'Europa, l'informe revela que l'Estat espanyol cau fins a la meitat del rànquing. Cada cop més allunyats dels països del nord i del centre del continent.

L’increment sobre la percepció de corrupció té diversos flancs. “A Espanya, tots els sectors: els partits polítics, la família reial i les empreses estan implicats en casos de corrupció en un moment en què el país pateix”, assenyala Alejandro Salas, un dels responsables de TI.

El responsable de TI critica la sensació d'impunitat dels corruptes a Espanya, degut principalment a la lentitud del sistema judicialLes debilitats estructurals del sistema legal espanyol, com el mètode d'adjudicació de contractes públics o la normativa sobre l'ús del sòl o la "dèbil" llei de transparència també afavoreixen aquesta percepció.

Tanquen aquest rànquing mundial països sense estructures estatals a causa de guerres, conflictes o catàstrofes naturals, com Somàlia, Afganistan, Sudan i Sudan del Sud, Líbia, l'Iraq, Síria, Iemen i Haití.