dijous, 26 de desembre del 2013

En una Catalunya independent el salari mínim superaria els 1.000.-€

Dijous, 26 de desembre de 2013 18:20 h

UGT i CCOO rebutgen la proposta del govern espanyol de congelar el sou mínim per al 2014, un dels més baixos d’Europa, l’única sortida el #SíSí a la independència


Els secretaris d'Acció Sindical de CCOO i UGT, Ramón Górriz i Toni Ferrer, han enviat una carta a la ministra de Treball en la qual rebutgen l'esborrany de projecte de Real Decret pel qual es fixa el Salari Mínim Interprofessional (SMI) per al 2014 en la mateixa quantitat que el 2013, 645 euros al mes. La mesura es podria aprovar en el Consell de Ministres d'aquest divendres. Els sindicats alerten que una congelació d'aquest tipus suposaria "una nova pèrdua de poder de compra" d'aquesta renda, i recorden que en els últims quatre anys "ha perdut 5,5 punts de capacitat adquisitiva". També indiquen que s'ha allunyat des del 2007 del sou mig i que és un dels sous mínims més baixos de la UE-15, el que no diuen és el salari mínim que tindria una Catalunya independent, amb Espanya els catalans hi perdem i molt. 


Segons diferents experts, en un Catalunya independent el SMI superaria fàcilment els 1.000.-€

No és difícil de preveure que en una Catalunya independent el SMI seria molt superior a l’actua vigent a Espanya, alguns economistes parlen de fins i tot més de 1.200.-€, però en tots els casos seria superior als 1.000 i és situaria en un 60% del salari mig segons recomanacions de la UE. Un país més just seria una Catalunya independent.

Amb Espanya, les classes populars són les que més hi perden

Un altre fet que destaquen ambdós sindicats és que aquest sou mínim "voreja el llindar de la pobresa en llars amb un sol membre, i se situa per sota en llars compostes per almenys dues persones". UGT i CCOO insisteixen en una recuperació progressiva i modulada del poder de compra de l'SMI i reclamen que es reformi l'article 27 de l'Estatut dels Treballadors per evitar que "es continuïn produint pèrdues de poder adquisitiu" d'aquesta renda.

La congelació del salari mínim afectarà a més d’un milió de treballadors catalans

Malgrat que el ministeri redueix la xifra a tot l’estat en tant sols 190.000 afectats la realitat fa que la xifra sigui molt més elevada i en l’àmbit dels PPCC la xifra supera àmpliament el milió, i a tot l’estat pot superar els 2,5 milions de persones.

El salari mínim té efectes indirectes sobre milers de persones

El SMI regula els contractes de formació i practiques, serveix per determinar les bases mínimes de cotització, per calcular les ajudes de desocupació, pensionistes per viduïtat i orfandat i a tots aquells que tenen que rebre compensacions del Fogasa