dimecres, 11 de desembre del 2013

Aficionats del Celtic: «Mariano Rajoy, preocupa't dels teus assumptes»

El centre de Barcelona s'omple d'aficionats al Celtic de Glasgow pel partit contra el Barça

La majoria, partidaris de la independència, tenen dubtes que acabi guanyant el "Sí"


, Barcelona | Actualitzat el 11/12/2013 a les 20:00h
 
 
 
Aficionats del Celtic fent unes cerveses a la plaça Reial de Barcelona. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.
 
 
Tot i no ser Onze de Setembre, el centre de Barcelona s'ha omplert aquest dimecres, 11 de novembre, de milers d'independentistes. Escocesos, concretament. Una marea verd-i-blanca ha omplert els bars per a guiris i s'ha passejat Rambla amunt Rambla avall tot fent temps per al partit que el Celtic de Glasgow juga contra el Barça. "La majoria dels seguidors del Celtic som independentistes", explica un dels seguidors a Nació Digital, preocupat perquè a la fotografia no hi surti el pack de 24 llaunes de cervesa que carretejava. "Mariano Rajoy va dir-nos que sortiríem de la UE... Se'ns en fot, la UE! Si som el seu major productor de petroli! Es calcula que seríem la novena economia més rica del món. Si serà Brussel·les qui ens vindrà a demanar que entrem a la UE!", continua raonant. Un altre dels aficionats, pare de família, hi afegeix: "El senyor Mariano Rajoy, que ara es preocupi dels seus assumptes i no ens digui si sortirem de la UE o no! Quan haguem guanyat i siguem un Estat, llavors ja podrà dir la seva, d'Estat a Estat."

Tot i els 12-14 graus de temperatura, un bon grapat d'escocesos es passejaven pel centre de la capital catalana en màniga curta. Alguns d'ells, ben animats, corejaven càntics diversos i conversaven animadament. D'altres, més tocadets, es discutien per ves-a-saber-què amb un ciutadà que passava per allà, obligant els Mossos a "recomanar-los" que anessin a donar el volt cap a una altra banda. Encara un altre, fins i tot lluïa orgullós el seu kilt.

Asseguts a la terrassa del tipical Catalan Temple Bar, un antre d'estil irlandès del carrer Ferran, un nodrit grup de supporters sadollava la seva set amb pintes i pintes de cervesa. Tots, partidaris del sí. Però es lamentaven: "No guanyarem." Des del seu punt de vista, és negatiu per al moviment independentista escocès que Rajoy es pronunciï sobre la seva causa. "Però no ho diu per nosaltres, no. Ho diu pel que està passant aquí", analitza un d'ells, que també veu poc positiu per al procés escocès que Catalunya també vulgui un referèndum el 2014. Un altre, que a les quatre de la tarda ja opta per demanar un cafè amb llet, balbuceja alguna cosa sobre la lluita armada. La resta se'l mira, inquisidors, i calla. "Freedom! Tireu pel dret!", acaba articulant.
 
El pare de família que demanava que Rajoy no s'immiscuís en els afers interns d'Escòcia també dubta que el "Sí" acabi guanyant. "Durant aquest any, necessitem més actes a favor de la independència", explica. Un dels que prenia pintes al bar li venia a donar la raó: "Queda molt de temps i hi ha molta indecisió. Molts triaran una opció o l'altra quan quedin pocs dies per a la votació."
 
 


"Els escocesos estem més preocupats per la Sanitat i l'Educació pública que no pas els anglesos, i per això molts votarem que sí al referèndum de l'any vinent, perquè serà la millor manera de millorar aquests serveis, cosa que Londres no vol", explicava el supporter que posava en valor els pous de petroli escocesos. "Hi ha molts dubtes, però guanyarem", exposava convençut. "És inevitable".








Contradient tot aquest argumentari, tres verd-i-blancs que passejaven pel carrer de Santa Anna es proclamaven obertament partidaris de continuar dins del Regne Unit. "Guanyarem. Els partits contraris a la independència són majoria", asseguraven. Però l'SNP no és majoritari al parlament escocès i governa el país? "Sí, però per només un escó. A les eleccions a Westminster, les eleccions les van guanyar els partits contraris a la independència", puntualitzen. A més, es mostren sorpresos per l'estratègia d'Alex Salmond de rebaixar l'edat legal per votar als 16 anys: "Es pensen que el jovent votarà que sí, però no serà així." Preguntat sobre les amenaces de Rajoy, diuen: "Tots plegats hem de conviure junts."

Tres belleses cèltiques també es passejaven pel centre de Barcelona lluint orgulloses la bandera irlandesa i la samarreta verd-i-blanca. Perdó... Irlanda? "Sí, som irlandeses! I hem vingut a Barcelona per donar suport al Celtic, que és d'origen irlandès!", explicaven eufòriques. "Rajoy menteix", sentenciava una d'elles amb aplom. "Són unes declaracions negatives per a l'independentisme escocès, però no s'han d'espantar", afirmava. I totes tres, a l'uníson, proclamaven: "Independència per a Irlanda, Escòcia i Catalunya!" Tot seguit, una d'elles, delerosa de continuar passejant-se per Barcelona, pregunta: "Ja estem?" Un moment, falta la fotografia. "Oi tant!", exclama eufòrica. L'excés de maquillatge per anar al camp encara haurà valgut la pena.



Trio d'irlandeses vingudes a Barcelona per animar l'equip dels seus amors, el Celtic. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.