dissabte, 16 de novembre del 2013

"Brussel·les refreda l'excés d'optimisme de Rajoy", a la portada d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA || De l'esmena de Brussel·les als comptes de Rajoy a la conversió de la torre Agbar en un hotel de luxe per 150 milions

La Comissió qüestiona els Pressupostos i descarta la idea de rebaixar impostos el 2015


Divendres, 15 de novembre del 2013 - 22:58h

La portada d'EL PERÓDICO
La portada d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA es fa ressò aquest dissabte que Brussel·les refreda l'excés d'optimisme de Rajoy. La Comissió qüestiona els Pressupostos i descarta la idea de rebaixar impostos el 2015. L'ajust hauria de sumar 37.000 milions fins al 2016 per complir el dèficit previst.

La primera pàgina del diari també destaca que creix la nova xarxa d'autobusos; la batuda al barri de la Mina (foto); que el testimoni dels mossos del Raval no convenç la jutge; que Neymar està boig per Instagram; i que 'la Roja' disputa un amistós polèmic.


http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/brusselles-refreda-lexces-doptimisme-rajoy-portada-del-periodico-catalunya-2842493

**************************************


De l'esmena de Brussel·les als comptes de Rajoy a la conversió de la torre Agbar en un hotel de luxe per 150 milions


'Abc' recolza que el Govern espanyol intenti rebel·lar-se davant la demanda d'una retallada addicional que reclama la UE mentre els altres ho donen per inevitable

'El Mundo' manté la seva guerra particular amb la UGT pels comptes de la central; 'El País' denuncia que 45 diputats del PP valencià demanen l'indult per a un coreligionari corrupte

 

Dissabte, 16 de novembre del 2013 - 10:50h.

XAVIER CAMPRECIÓS / Barcelona
L'esmena de la Comissió Europea als Pressupostos Generals de l'Estat de Rajoy i Montoro per al 2014 és el principal fil conductor de les portades i els editorials de les primeres edicions dels diaris de Madrid Barcelona d'avui, encara que ni tan sols està en les nou primeres pàgines. L'objecció de Brussel·les als comptes del regne d'Espanya obre El País, Abc i EL PERIÓDICO i mereix el primer editorial d'aquests diaris i d'El Mundo i de La Razón.

Però hi ha més. A Madrid, El Mundo prima en portada el relaxament de la política del fill únic a la Xina i la nova fesomia que la princesa Letizia va exhibir a Beverly Hills, i deixa el suspens de Brussel·les als comptes de Montoro com a quarta notícia. La Razón obre dient que l'Audiència ordenarà l'alliberament de 10 presos etarres més la setmana que ve i ni tan sols porta l'amonestació de la UE en primera. I a La Gaceta tampoc li cap Brussel·les: es recrea amb una arenga libèrrima d'Esperanza Aguirre als joves del PP.

La torre Agbar, un gran Hyatt

A Barcelona, El Punt Avui obre amb el títol de “tensió màxima al PSC” pel dret a decidir; i el seu director, Xevi Xirgu, adverteix als que es miren la crisi dels socialistes com si no els afectés --cita CiU i ICV— que potser s'hauran de tintar la roba perquè un dia o  altre hauran de pronunciar-se clarament. Ara, per la seva part, opta per obrir dient que l'ONU declara la guerra als crims del franquisme i insta Espanya a investigar les desaparicions de la dictadura de Franco i a crear una comissió de la veritat. L'editorial ho aplaudeix: "L'ONU esmena el pacte de silenci de la transició. Espanya te una oportunitat d'or per corregir el seu oblit de les víctimes de la guerra i la dictadura".

Finalment La Vanguardia obre portada amb la primícia que la torre Agbar serà un hotel de luxe. Un grup de fons d'inversió liderat per Emin Capital, una societat que presideix Joan Badia, i que comptarà amb un préstec de La Caixa i Banc Sabadell, pagarà 150 milions d'euros a Agbar per aconseguir l'edifici que es convertirà en un hotel Grand Hyatt i un espai d'oci de luxe. La cadena dels Estats Units que aspira a obtenir la propietat destinarà 35 milions més a adaptar el complex, que serà un espai obert al públic amb l'esperança d'atraure 1,5 milions de visitants anuals. El preacord, que, segons el diari, ja és conegut per l'alcalde Xavier Trias, inclou que Agbar desallotjarà la seva actual seu a la torre en el termini d'un any per instal·lar-se en un altre edifici d'uns 3.000 metres quadrats de Barcelona.

Els editorials de Madrid

El País titula en primera que "Brussel·les exigeix a Espanya 35.000 milions en nous ajustos" i emplaça editorialment el Govern de Rajoy a aclarir si els executarà en forma de noves retallades de despeses i més impostos. Així acaba: "Un ajust de 35.000 milions pot frenar l'incipient i modest creixement que apareix després del final de la recessió. Si s'apliquen els ajustos demanats per al 2014 (uns 2.500 milions) la previsió de creixement del Govern (0,7%) és improbable. Negar-ho, és a dir, afirmar que no són necessàries més retallades per complir amb el dèficit l'any que ve i següents, equival a negar la realitat; o, el que és pitjor, dir una cosa a Brussel·les i una altra a Madrid. Una política econòmica ferma ha de decidir-se: o bé accepta les conseqüències dels compromisos d'ajust, o bé declara que l'objectiu de dèficit és un factor secundari per a l'estabilitat financera. Al capdavall, el creixement econòmic genera estabilitat. Però, en tot cas, estem davant un dilema que el Govern ha d'aclarir".

El Mundo considera editorialment lògica “la galleda d'aigua freda que la UE va llançar al Govern espanyol després d'avalar de forma entusiasta el final del rescat bancari”. El diari reitera que a Rajoy li queden moltes reformes pendents i el Govern s'ha adormit. Així acaba: "Els ministres semblen més entestats a llançar sobre els ciutadans missatges optimistes per revertir les males expectatives electorals que a intervenir sobre els molts desequilibris de l'economia espanyola, sense la qual cosa serà molt difícil arribar en bones condicions fins a la llum que l'Executiu diu veure al final del túnel. La relaxació en matèria de reformes estructurals podria tenir conseqüències nefastes si la situació econòmica empitjorés a la zona euro. (...) Si a això se sumessin noves tensions en els mercats de deute, l'escenari seria molt dolent per al nostre país. I llavors aquesta letargia del Govern seria ja imperdonable".

La Razón convida el Govern a acatar l'advertència de Brussel·les: "Si bé les recomanacions de la Comissió Europea sobre la idoneïtat dels Pressupostos Generals de l'Estat són orientatives i no vinculants, li convindria al Govern examinar-les detingudament perquè el que està en joc és, en definitiva, el compliment del Pacte d'Estabilitat i Creixement, al qual Espanya es va comprometre amb la UE. No són un dogma de fe, però tampoc és sensat ignorar-les. (...) A les indicacions de Brussel·les no els falta fonament, donada la debilitat actual de la zona euro (...) D'altra banda, arribar a la meta d'un dèficit fiscal del 3% el 2016 exigirà en anys successius un esforç addicional".
Abc, no obstant, l'únic dels diaris madrilenys afins al Govern del PP, discrepa editorialment.

"L'advertència de la UE –diu el seu títol i la seva conclusió-- no se sosté", "no té fonament", "peca d'excessivament cauta"; i per això “el Govern espanyol fa molt bé de respondre que no seran necessàries noves retallades per reduir el dèficit".

Indult per a un corrupte

Més enllà del desenllaç del conflicte de les escombraries de la capital del regne que governa Ana Botella, i que les primeres edicions no han enxampat a temps, destaca el capítol de la corrupció. Tots els diaris donen canxa que la jutge de Sevilla Mercedes Alaya estén la seva investigació dels ERO fraudulents a totes les ajudes públiques que van concedir totes les conselleries de les Juntes d'Andalusia de Manuel Chaves José Antonio Griñán entre el 2001 i el 2011.

El Mundo manté per tercer dia la seva guerra particular contra la UGT pel suposat finançament irregular del sindicat. El que el porta a publicar un tercer comunicat de la central en tres dies denunciant que es considera víctima d'una campanya ferotge i li replica amb un altre editorial, titulat “UGT es fa la víctima per tapar la seva gran martingala").

I El País dóna en exclusiva que 45 dels 55 diputats del PP a les Corts Valencianes han firmat un escrit sol·licitant l'indult perquè un coreligionari corrupte, l'exalcalde de Torrevella (Alacant) Pedro Hernández Mateo, no compleixi la condemna de tres anys de presó i set d'inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat en una fraudulenta contracta d'escombraries. La firma del document suposa un desafiament en tota regla per al president de la Generalitat, Alberto Fabra, que s'ha compromès que cap imputat torni a ser candidat del PP en les pròximes eleccions, però 8 dels 55 ja ho estan.

Titulars de portada

El País: "Brussel·les exigeix a Espanya 35.000 milions en nous ajustos"; "Les ganivetes de Melilla sacsegen la consciència del PP"; "La Xina llança les principals reformes polítiques i socials en dècades"; "El llibre de Vargas Llosa com a escriptor llogat. El Nobel va redactar amb 23 anys 'Pieles negras y blancas', firmat per Cata Podestá"; "45 diputats del PP valencià demanen l'indult per a un corrupte"; "L'ONU insta el Govern a investigar les desaparicions del franquisme".

El Mundo: "La Xina permet a més parelles que tinguin un segon fill"; "La princesa de Beverly Hills. Intenses jornades de Felip i  Letizia a Califòrnia"; "UGT es declara víctima de la 'campanya més ferotge de la democràcia'"; "La UE avisa Rajoy que té a mesures les reformes"; "La jutge Alaya investigarà l'SMS que implica Zarrías en el 'cas dels ERO'.

Abc: "La UE demana més retallades i el Govern diu "no". Brussel·les reclama ajustos addicionals fins al 2016, però valora les reformes"; "Interior alerta del perill de reincidència dels violadors"; "Europa dóna la raó a Espanya en els controls a la Reixa".

La Razón: "L'Audiència ordenarà la posada en llibertat de 10 etarres més la setmana que ve"; "Batalló per netejar Madrid. L'alcaldessa posa en marxa un pla amb 200 escombriaires davant la falta d'acord per acabar amb la vaga".

La Gaceta: "Esperanza Aguirre: ‘Ni 'carguitos ni carguetes’. La presidenta del PP de Madrid ha instat els joves del partit a formar-se "en el servei de l'esfera pública" i els ha dit que NNGG no pot ser el lloc des del qual aspirin a prebendes polítiques"; "A netejar. Esgotat el termini donat per Botella perquè sindicats i empreses concessionàries arribessin a un acord, l'alcaldessa denuncia l'incompliment dels serveis mínims i encarrega a Tragsa que els assumeixi aquest dissabte".

Ara: “L’ONU, contra els crims del franquisme”; “La jutge del cas Raval veu clara la implicació dels mossos”; “Brussel·les exigeix més retallades a Rajoy el 2014”.

El Punt Avui: “Tensió màxima al PSC”; “Flotats torna al Nacional”; “L'ONU insta l’Estat a buscar els morts del franquisme"; “Arriba el fred amb alertes per neu, pluja i vent”; “Els setrills, prohibits en bars i restaurants a partir de l’1 de gener”.

La Vanguardia: "La torre Agbar serà un hotel de luxe Grand Hyatt obert a la ciutat"; "La direcció del PSC i els crítics busquen un acord in extremis"; "L'Estat es nega a fer més ajustos el 2014, com vol Brussel·les"; "Baixada de temperatures i neu a la vista".

EL PERIÓDICO: "Brussel·les refreda l'excés d'optimisme de Rajoy. La Comissió qüestiona els Pressupostos i descarta la idea d'abaixar impostos el 2015"; "El testimoni dels mossos del Raval no convenç la jutge. Considera "clara" la implicació dels vuit imputats en la mort".


http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/politica/entre-lesmena-brusselles-als-comptes-rajoy-lindult-dun-corrupte-2843069