dimarts, 22 d’octubre del 2013

La batalla per la pregunta. Homologuem el llenguatge

Narcís Llauger, coordinador de SI al Tarragonès

Si tant ens interessa la internacionalització de la nostra causa, el primer que hem de fer és homologar el llenguatge. Nosaltres ens hem (mal) acostumat a l’ambigüitat, a la metàfora, a haver d’inquirir constantment què vol dir el Mas o el Pujol amb tal expressió o l’altra. Durant molt de temps hem portat la vergonya per camisa i hem mirat de disfressar amb un llenguatge tou el que ens feia sentir radicals i exagerats. Contenció poruca de classe mitjana i conservadora, la que ha manat al país.

Doncs això: homologar el llenguatge, dir les coses pel seu nom, pel nom que tenen a tot arreu.

És sobre tot la classe política qui s’ha de reciclar; el carrer fa temps que diu les coses com cal. Ara fins i tot els balcons han perdut la vergonya i diuen independència. No hi ha altre sinònim.

Cap. Ni estat propi, per exemple. Ni nou estat d’Europa. Són expressions que van servir en cert moment. Temps en què el carrer també patia de por de radicalitat. Fins que va venir Laporta, per entendre’ns. I la independència ja no va ser l’exclusiva de cap capa social ni de cap extremisme polític. I el carrer va cridar independència.

Europa ens ha d’entendre. El món ens ha d’entendre. Les Nacions Unides ens han d’entendre. Estat propi és una expressió internacionalment buida, no intel.ligible. I deixa indiferents o perplexes les cancelleries estrangeres. Own state, what? New State, how?

Reciclem-nos d’una vegada i senzillament diguem-li estat independent. Com Escòcia, com Montenegro, com tothom! Per això que la pregunta del referèndum no ha de ser cap altre que sobre si volem que Catalunya sigui un estat independent.
* Article publicat al seu blog Camins d'independència