Independència
“Parlem com parlem, és l’hora de construir junts un nou país”, afirma el president de Súmate en un Centre Cultural de Bellvitge a rebentar
Pep Lloveras
Imatge de l'acte d'avui de l'associació 'Súmate' a l'Hospitalet |
La presentació ha comptat amb cares conegudes com els polítics Joan Tardà (ERC) o Meritxell Borràs (CiU), o gent de la societat civil com la presidenta de l’Assemblea Nacional, Carme Forcadell, molt elogiada, o l’activista Anna Arqué. Però els protagonistes era la gent anònima, la majoria de parla castellana, d’edats transversals, dominant els d’entre 30 a 50 anys, que són fills o néts de la immigració de la dècada dels 50 i 60. Tots ells estan convençuts que la independència és un horitzó que acabarà amb l’espoli fiscal i millorarà la justícia social, i que no els restarà la identitat que sentin, sigui només catalana, o catalana i espanyola a la vegada. Ni la seva llengua ni cultura, que es respectarà i conviurà amb l’autòctona com fins ara, han remarcat els conferenciants.
“El meu pare és de Còrdova i la meva mare de Lleó. I sóc independentista. Estic adoctrinat i m’han rentat el cervell”, ha dit Coque García entre les rialles del públic. “Sóc de l’Hospitalet i aquesta també és la Catalunya real de la que molts s’omplen la boca. Som gent lluitadora, que volem un futur millor i que veiem com només fan que retallar-nos drets. I no és la Generalitat sinó el govern espanyol”, ha etzibat. Ha agafat la paraula Manolo Ortega, sindicalista, del Madrid, no independentista fins fa uns mesos, quan se’n va adonar que “defensava Espanya a Catalunya i cada cop tenia menys arguments”. “No tenim por al futur. I no tenim res en contra els espanyols, i sí contra el mal tracte i el menyspreu del govern central, socialment, econòmicament i culturalment”, ha indicat Ortega.
“Un estat hereu del franquisme”
El més contundent ha estat Lluís Cabrera, fundador dels Altres Andalusos, acèrrim defensor del mestissatge, una evidència a la Catalunya d’avui, i que ha recordat que l’estat espanyol “és hereu del franquisme”. “Per això volem la ruptura, perquè volem un nou estat que no sigui com el d’ara. Més petit, més pròsper i que els polítics professionals s’acabin”, ha incidit. Cabrera ha lamentat que el PSUC s’esquerdés a inicis dels 80 perquè, ha dit, “unia l’ànima nacional i treballadora, cosa que el PSC no va aconseguir”, i ha rebutjat el tòpic estès que a les eleccions autonòmiques els catalans d’origen immigrant s’abstinguessin. Així mateix ha fet un crit “contra el tabú de la llengua”. “El castellà ha de ser estructural en la nova Catalunya”, ha subratllat, ja amb la gent a la butxaca.
Reyes ha tancat l’acte amb la frase més dura: “Després de 70 anys, Catalunya segueix sent putejada. I ens putegen a tots quan putegen Catalunya”. El president de Súmate, que va començar a treballar als 11 anys, ha augurat que Espanya “s’acabarà quedant sola” i ha animat al públic a convèncer el veí, “a ampliar el suport al sí, a informar tothom i transmetre-ho”. Forcadell, a primera fila, semblava satisfeta. I és que la feina que pugui fer Súmate al Baix Llobregat complementa molt bé la que pot fer l’ANC.
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/10/Exit_en_l_estrena_de_l_independentisme_castellanoparlant_96315.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada