diumenge, 22 de setembre del 2013

'Yes Scotland': Escòcia mira a Catalunya

Última actualització Dissabte, 21 de setembre de 2013 17:50 h

Milers de persones es manifesten a Escòcia a favor de la independència amb la presència del primer ministre Alex Salmond. Una victòria del sí a Catalunya faria possible el “Yes Scotland”


Milers de persones es manifesten aquest dissabte a Edimburg, a Escòcia, a favor de la independència. Tot i que encara no hi ha una xifra oficial de participants, algunes estimacions publicades a la premsa escocesa apunten a unes 20.000 persones, més del doble de les que van assistir a la marxa de l'any passat, però lluny encara de la mobilització catalana. La concentració compta amb la participació del primer ministre escocès, Alex Salmond, la viceprimera ministra Nicola Sturgeon o el cap de la campanya pel 'sí', Blair Jenkins. En un ambient festiu, milers d'escocesos defensen al carrer un vot pel 'sí' en el referèndum d'independència del 18 de setembre del 2014. 

Un jove oneja una bandera escocesa a Calton Hill, Edimburg, durant la manifestació d'aquest dissabte a favor del 'sí' a la independència.
© @acn
Piulades entre Carles Costa(TV3) i Marta Rovira (ERC)

Carles Costa ‏@carlescostatv31h
I una altra conclusió d la mani d'avui d @YesScotland. Tothom ens preguntava p la situació a Catalunya. Segueixen el cas amb atenció

Marta Rovira T740 ‏@martarovira32m
@carlescostatv3 @YesScotland com ha anat Carles? Entenen que nosaltres reivindiquem el #yes però també el #wewanttovote ?

Carles Costa ‏@carlescostatv35m
@martarovira @YesScotland Hola Marta! Coneixen bé la situació d Cat. La gent pregunta i demostra simpatia. Els polítics, en canvi, distància

Piulades entre el corresponsal de TV3 i Marta Rovira(ERC) sobre el que diu la gent a Escòcia i els dirigents polítics
 

Mobilitzacions lluny de les xifres catalanes

La concentració d'aquest dissabte ha comptat amb una marxa des dels carrers d'Edimburg fins a Calton Hill, un turó a la capital escocesa considerat com a patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Allà, els participants llueixen banderes blaves i blanques escoceses, conegudes com a 'Saltires'. A Calton Hill és on es fan els parlaments a favor de la independència -que inclouen la participació del primer ministre Alex Salmond- i també hi ha música. Les dades de participació difereixen entre la policia i els organitzadors. Mentre que els agents parlen de poc més de 8.000 persones, l'organització apunta a entre 15.000 i 20.000.

Un referèndum a Catalunya i la victòria del sí activaria les possibilitats del #Yes Scotland”



La manifestació d'aquest dissabte és el segon acte als carrers que organitzen els partidaris de la independència, després de la marxa de l'any passat, que va aplegar unes 5.000 persones. Està previst que hi hagi una tercera i última mobilització ciutadana a favor del 'sí' en el referèndum en els propers mesos. El director de la campanya pel 'sí' al referèndum, Blair Jenkins, ha assegurat que la quan els ciutadans s'aturin a "examinar els fets" decidiran votar a favor de la independència. "Pensionistes, pares, estudiants, homes de negocis, dones, gent de tota la societat s'adonaran que un vot pel 'sí' té sentit per a nosaltres com a nació i com a individus", ha assegurat.

Alex Salmond: "una oportunitat única"

En el seu discurs durant la manifestació, el primer ministre escocès, Alex Salmond, ha assegurat que el referèndum és una "oportunitat única" per aconseguir "una cosa que cap generació prèvia d'escocesos ha pogut fer, i que pots països mai faran". Per Salmond, la consulta permetrà decidir sobre "un nou futur de prosperitat i igualtat" i fer-ho "d'una manera totalment pacífica, cívica i democràtica".

Salmond ha assegurat que la campanya pel 'sí' es basa en arguments "sòlids" i que la majoria de la població escocesa vol controlar els poders essencials per decidir sobre "els recursos naturals, l'estat del benestar o les pensions". "I aquests poders, els poders de la gent, només es poden assolir votant sí", ha defensat.

Segons el primer ministre escocès, la campanya pel 'no', en canvi es basa en el sistema de Westminster que "no representa l'opinió escocesa ni les aspiracions" d'Escòcia. Des del seu punt de vista, hi ha "una majoria natural" pel 'sí' perquè la majoria del poble està d'acord que "les decisions d'Escòcia es prenen millor a Escòcia que a Westminster".


http://directe.cat/317439