dilluns, 2 de setembre del 2013

Toc d'atenció d'Europa a Espanya per la banalització del nazisme.

Dilluns, 2 de setembre de 2013 08:35 h

La Comissió Europea pot castigar l'Estat a partir de l'any que ve si permet "l'exculpació, negació o trivialització flagrant intencionada i pública dels crims" de règims totalitaris


(ACN).- La CE avisa Espanya que banalitzar el nazisme "ha de ser sancionable penalment"."L'exculpació, negació o trivialització flagrant intencionada i pública" dels crims comesos per règims totalitaris "han de ser sancionables penalment", ha advertit l'eurocomissària de Justícia, Viviane Reding, segons ha pogut saber l'ACN. Després de la denúncia dels eurodiputats catalans per l'homenatge a la División Azul en què va participar la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, i de les comparacions de l'independentisme amb l'Alemanya nazi, Brussel·les avisa que a partir de l'any que ve podrà castigar els estats membres que no sancionin "penalment la incitació a la violència i l'odi".  

En una resposta parlamentària als eurodiputats Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Raül Romeva (ICV), Izaskun Bilbao (PNB) i Ana Miranda (BNG), Reding recorda que "tots els estats membres de la UE estan obligats a sancionar penalment la incitació pública i intencionada a la violència i l'odi contra grups o persones per la seva raça, color, religió, ascendència o origen nacional o ètnic". A partir de l'1 de desembre del 2014, a més, la Comissió Europea tindrà competències per "incoar procediments d'infracció" als que no ho facin, assegura l'eurocomissària luxemburguesa, també responsable de Drets Fonamentals i Ciutadania.

Informe europeu a finals d'any

"L'exculpació, negació o trivialització flagrant intencionada i pública dels crims nazis també han de ser sancionables penalment", reclama Reding. I defensa la "importància de preservar la memòria dels crims comesos per règims totalitaris". L'executiu comunitari, de fet, està "supervisant actualment" quin és el grau de compliment dels estats membres per elaborar un informe a finals d'aquest 2013, segons Reding.


Precisament els eurodiputats catalans també han denunciat a Brussel·les en els darrers mesos el reportatge de Telemadrid que equiparava Artur Mas amb Hitler i Stalin perquè "tots tres perverteixen la llengua per imposar ideologies". O la comparació que el director del diari El Mundo, Pedro J. Ramírez, va fer del mosaic i les estelades del Camp Nou amb l'estadi dels Jocs Olímpics de Berlín del 1936. Fins ara, Reding havia evitat haver d'interferir i cridar l'atenció a les autoritats espanyoles i havia respost amb evasives a les queixes dels eurodiputats. Però l'homenatge de Llanos de Luna als combatents espanyols de l'exèrcit nazi, vestits amb l'uniforme de la Falange, al maig passat, l'hauria obligat finalment a intervenir, segons les fonts consultades.

En nom de la Comissió Europea, Reding reivindica que "les autoritats públiques, els partits polítics i la societat civil han de condemnar enèrgicament els comportaments racistes i xenòfobs i lluitar-hi en contra". I recorda que és responsabilitat de les autoritats estatals "investigar els casos d'incitació a l'odi o de negació de l'holocaust i jutjar els seus perpetradors". La resposta parlamentària, que Reding signa aquest passat 30 d'agost, coincideix amb l'exhibició de simbologia franquista i gestos nazis per part de membres de Nuevas Generaciones, la branca juvenil del PP.

També el PSOE ha banalitzat el terror nazi contra l'independentisme. L'expresident d'Aragó Marcelino Iglesias va afirmar, durant la campanya del 25-N, que el nacionalisme de Mas és com l'hipernacionalisme alemany i francès que va provocar milions de morts durant les guerres mundials. Poc després l'expresident del Congrés José Bono va comparar les persecucions dels jueus amb la del sentiment espanyol a Catalunya. I l'expresident d'Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra va comprar Mas amb Hitler i Mussolini.