dimecres, 18 de setembre del 2013

Front jurídic pel Dret a decidir

18/09/2013

Dret a Decidir

Neix el Col•lectiu Praga, format per una cinquantena de juristes que volen “contribuir amb arguments fonamentats” en el debat sobiranista


Albert Ribas


Josep Maria Vilajosana, Mercè Barceló i Joaquim Ferret. Foto: @CollectiuPraga
El procés sobiranista català ja té una altra pota per sostenir el seu argumentari. La dels experts jurídics. Aquestes vespre a la Facultat de Dret de la UB s’ha donat a conèixer el Col•lectiu Praga, format per una cinquantena d’experts juristes que té com a objectiu “contribuir amb arguments jurídicament fonamentats al debat sobre l’exercici del dret a decidir dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya sobre el seu estatus polític col•lectiu”.

Els representants del Col•lectiu Praga aquest vepsre a la UB han estat Mercè Barceló, catedràtica de Dret constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Maria Vilajosana, catedràtic de Filosfia del Dret i Degà de la Facultat de Dret de la Universitat Pompeu Fabra i Joaquim Ferret, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Autònoma de Barcelona. En el seu torn de paraula, Barceló ha volgut deixar clar que “no podem afirmar que la Constitució Espanyola no preveu que una consulta sigui plenament constitucional” però ha assegurat que “els elements constitucionals i legals” per fer la consulta “hi són”. “Una altra cosa és la voluntat política”, ha afirmat. Vilajosana, per la seva banda, ha remarcat la necessitat del Col•lectiu Praga “per arribar a la ciutadania amb arguments de rigor”.

Entre els membres del Col•lectiu Praga s’hi poden trobar veus autoritzades del món del dret i de prestigi reconegut com són Enric Argullol, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Pompeu Fabra; Tomàs de Montagut, catedràtic d’Història del Dret a la mateixa universitat o Joan Lluís Pérez Francesch, catedràtic acreditat de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Sí a la DUI, però “conscients del perill que suposa”

Tot i que els objectiu dels juristes que formen el Col•lectiu Praga s’emmarquen al voltant del Dret a decidir i la consulta, Mercè Barceló, interrogada sobre un escenari on aquesta no fos possible i aparegués l’alternativa d’una Declaració Unilateral d’Independència (DUI), ha assegurat que “és una opció que el mateix CATN ha posat sobre la taula” però ha afirmat que “hem de ser conscients del perill que suposa”. Barceló, amb la intenció de delimitar els límits d’on pot arribar la funció del Col•lectiu Praga i dels juristes en general, ha afirmat que “el dret arriba fins on arriba i allà on no arriba hi arriba la política”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/09/front_juridic_pel_dret_a_decidir_96046.php