dijous, 5 de setembre del 2013

Forcadell: 'Això no es pot aguantar fins al 2016'

Dijous  05.09.2013  10:55

Autor/s: Josep Casulleras Nualart

La presidenta de l'ANC no comparteix la previsió de Mas de fer plebiscitàries el 2016 si Rajoy impedeix la consulta. 




La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, no veu amb bons ulls que unes eleccions plebiscitàries sobre la independència de Catalunya s'haguessin de fer el 2016, tal com ha dit avui el president de la Generalitat. Artur Mas vol fer la consulta acordada amb el govern espanyol el 2014, però si Rajoy ho impedeix preveu les plebiscitàries el 2016. 'Entenem que això no es pot dilatar tant, de cap manera', diu Forcadell en declaracions a VilaWeb. 'Nosaltres pensem que aquesta indefinició s'ha d'acabar i que això no es pot aguantar fins al 2016.'

Forcadell ha afegit: 'Encara no ho hem analitzat com a Assemblea, però diem que s'ha de fer la consulta tan aviat com sigui possible, i si no es pot fer la consulta hi ha altres camins, sí, però que s'agafin també tan aviat com sigui possible. Però no es pot aguantar sense fer la consulta ni sense fer cap pas fins al 2016'.

El calendari de Mas
'Si el govern espanyol es nega en rodó a acceptar qualsevol via política i fa servir la legalitat com un fre, sempre tindrem un marc legal final, que seran unes eleccions', ha dit a Catalunya Ràdio Artur Mas. Unes eleccions que tindrien caràcter plebiscitari, en què els partits es posicionarien, junts o per separat, respecte del sí o del no a l'estat propi. I aquestes eleccions es farien el 2016, al final de la legislatura.

'Si no hi ha més remei, ho farem amb unes eleccions'

'En unes eleccions plebiscitàries que fossin la consulta, junts o separats, hi hauria uns partits del sí i uns partits del no', ha explicat Mas, que veu aquesta opció com 'l'últim recurs que tenim'. Avisa que 'significaria una confrontació total i oberta' i que 'ara el nostre capteniment és el diàleg, l'acord i el pacte perquè la consulta es faci d'acord amb les institucions estat i el 2014'.

Les cinc vies possibles per a fer la consulta en el marc legal espanyol, tal com les enumera el Consell Assessor per a la Transició Nacional, són aquestes: Els referèndum regulats i convocats per l'estat, la delegació de transferència de competències per part de l'estat, els referèndums prevists en la llei catalana 4/2010, de consultes populars no referendàries, o fins i tot una reforma de la constitució espanyola.

Si el govern de Rajoy impedeix totes aquestes vies —i Mas es dóna d'ací a final d'any per exhaurir el temps de negociació per a acordar la consulta—, el president de la Generalitat preveu unes eleccions plebiscitàries que es farien a final del mandat, el 2016, tot i que també ha dit que no descartava pas un avançament electoral. Però Mas ha insistit que voldria deixar un marge de temps perquè s'arribés en aquesta convocatòria electoral amb una situació econòmica diferent, millor que no l'actual.

Al seu parer, és important que Catalunya arribi a aquesta cita electoral amb una economia diferent, havent donat la volta a la situació "dramàtica" actual i tornant a crear feina. Lligat amb això, ha apostat perquè s'arribi a aquest moment havent garantit també les polítiques de l'estat del benestar, és a dir, "sense més retallades". I finalment, havent pres una sèrie de decisions per acabar amb la desafecció de la ciutadania respecte a la política.

"Aquestes tres coses són molt importants, tant com la consulta: donar la volta a l'economia, crear feina, garantir les polítiques del benestar i donar passos clars per reinstaurar la confiança", ha resumit.
D'altra banda, Mas ha dit que Unió està compromesa amb CDC perquè es faci la consulta. I té clar que, un cop es convoqui, prendrà la posició que vulgui: 'Una altra cosa és que cada partit polític prengui una posició, que serà una posició històrica. Unió des del principi sempre ha defensat el dret d'autodeterminació. Una altra cosa és com es planteja un tema d'independència del país.'

Declaracions de Carme Forcadell al enllaç de la noticia a VilaWeb