diumenge, 18 d’agost del 2013

Tensió a les aigües de Gibraltar

Diumenge  18.08.2013  13:29

L'armada britànica arriba a la base naval de la Rota · 50 pesquers espanyols protesten contra els bloc de formigó


Una cinquantena de vaixells pesquers espanyols protesten avui a la badia d'Algesiresr contra el llançament de blocs de formigó per part del govern de Gibraltar en aquest punt. També aquest matí, tal i com marca el seu programa de desplegament, és previst que com a mínim un portaavions de les forces britàniques faci parada a la base naval de Rota, a Cadís. Tot plegat succeeix en plena tensió diplomàtica entre Madrid i Londres pel control de Gibraltar s'ha encès les darreres setmanes.

Segons s’ha sabut avui, Nick Clegg, el vice-primer ministre britànic, va parlar amb Soraya Sáenz de Santamaría divendres per expressar-li la seva preocupació per la situació a Gibraltar. Ho ha anunciat l’oficina de Clegg, malgrat que no ha transcendit cap més detall de la conversa.

Pendents de la conversa entre Rajoy i Barroso
El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, va dir que conversaria ahir amb el president espanyol Mariano Rajoy, que insisteix en la legalitat dels controls policíacs de Gibaltar. Ho farà a petició del primer ministre britànic David Cameron va demanar a la Unió Europea que enviés urgentment observadors al penyal.

Fins ara, la Unió Europea ha evitat qualsevol pronunciament sobre la petició del primer ministre britànic, David Cameron, a Barroso. Segons Downing Street, Cameron ha mostrat la seva seriosa preocupació per uns controls que creuen motivats políticament i desproporcionats. Durao Barroso, li ha repost que farà complir les lleis vigents per resoldre el conflicte.

D’una altra banda, el govern espanyol ha demanat que s’aturi la construcció a la cara est del penyal perquè és prohibit pel tractat d’Utrecht.

Oficialment, els vaixells tenen previst continuar la ruta fins al Golf Pèrsic
L'estat espanyol ha dit que tenia constància d'aquest moviment militar perquè el ministeri havia demanat de fer parada a la base espanyola de la Rota. Per això, Espanya considera que és una 'visita rutinària'.

A ningú no se li escapa, però, que l'arribada de vaixells militars a Gibraltar pren un significat especial, tenint en compte la tensió creixent aquests darrers dies entre ambdós estats i, sobretot, tenint present que el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, havia demanat l'arribada de l'exèrcit.

Les maniobres britàniques, que porten per nom Cougar, també es van fer al 2011 i al 2012, però a la tardor. Oficialment, els vaixells tenen previst continuar la ruta fins al Golf Pèrsic. 'Gibraltar és una base estratègica per a la Defensa del Regne Unit i, per tant, la flota reial visita les aigües gibraltarenyes al llarg de l'any com a part de d'una sèrie regular de desplegaments militars habituals', va dir ahir un portaveu del ministeri britànic de Defensa al Daily Telegraph.

Fa decennis que la tensió és evident però aquest juliol, després que vaixells gibraltarencs tiressin blocs de ciment al mar per a construir un barrera artificial, el conflicte es va encendre de nou. 
El govern britànic va dir el proppassat dilluns que 'estudia seriosament' d'adoptar accions legals contra l'executiu espanyol pels controls a Gibraltar. Segons un portaveu del primer ministre britànic, David Cameron, el Regne Unit considera que l'augment dels controls són 'políticament motivats' i 'totalment desproporcionats'. 

Gibraltar ja va fer la seva cadena humana per la sobirania el 2004
La sobirania de Gibraltar respecte de l'estat espanyol és reivindicada cada 4 d'agost, dia en què una flota aliada anglo-neerlandesa, l'any 1704, i amb tres centenars de soldats i voluntaris austriacistes de tots els Països Catalans, havia ocupat el penyal en nom de l'arxiduc Carles. El 4 d'agost de l'any 2004, coincidint amb els tres-cents anys d'aquells fets i en un context, com ara, de forta tensió diplomàtica entre Londres i Madrid, els gibraltarenys van fer la seva pròpia cadena humana per la sobirania, que fou un èxit i demostració de força vers les pressions espanyoles.

La cadena, que va rebre el nom de 'Encircling the nation' (encerclant la nació), feia dotze quilòmetres i mig de llargada i envoltava tot Gibraltar. S'hi van aplegar quinze mil gribraltarenys, tots vestits de color vermell i blanc, colors de la seva bandera. Juntament amb la Via Bàltica, de l'any 1989, la de Gibraltar és un bon precedent de la Via Catalana.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4139350/20130818/tensio-aigues-gibraltar.html