dimarts, 27 d’agost del 2013

Mas-Colell: «Ens sap greu, però prorroguem els pressupostos»La mesura suposa una retallada d'uns 2.000 milions

La mesura suposa una retallada d'uns 2.000 milions


, Palau de la Generalitat | Actualitzat el 27/08/2013 a les 14:25h

El Govern ha aprovat aquest dimarts la pròrroga definitiva dels pressupostos del 2013 d'acord amb l'objectiu de l'1,58% que l'executiu espanyol va fixar per a Catalunya a finals del mes de juliol. Això suposarà una retallada d'uns 2.000 milions d'euros, però en el primer semestre de l'any ja es van ajustar uns 1.800 milions. "Ens sap greu haver de treballar amb pressupostos prorrogats, és injust", ha assenyalat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en anunciar la decisió aquest migdia.

La pròrroga pressupostària implica mantenir la retallada de la paga extra dels treballadors públics i els "ajustaments necessaris del capítol 1", és a dir, en despeses de personal, "d'acord amb les "mesures excepcionals" aprovats per l'executiu durant el 2013. Ara bé, el departament d'Economia calcula que la modificació del límit del dèficit permetrà "ampliar lleugerament la disponibilitat pressupostària dels departaments".  Una premissa que permet "excepcionalment" al conseller a "distribuir els imports del crèdit autoritzat entre les diferents seccions amb l'objectiu de prioritzar la cobertura dels serveis públics".

ERC, d'acord

ERC, el soci estable del Govern, ha estat una ferma defensora de la necessitat de prorrogar el pressupost, mentre que la resta de partits han carregat durament contra l'executiu de CiU per tenir el país sense comptes. L'oposició argumenta que amb aquesta pròrroga, s'està acceptant de facto l'objectiu de l'1,58%.

Els comptes del 2014

Pel que fa als pressupostos del 2014, podrien ser els primers que s'aproven de forma ordinària i en temps, ja que el Govern té intenció de presentar-los aquesta tardor. Ara bé, ja ha advertit que no hi haurà retallades addicionals, i que l'accent es posarà aquest cop en els ingressos. Això implica incrementar els recursos que arribin per la via fiscal, però també comptabilitzar els deutes que l'Estat té amb Catalunya.