dijous, 15 d’agost del 2013

La Unió Europea veta el Pantocràtor en els futurs euros andorrans

Dijous  15.08.2013  20:00

Considera que va en contra del principi de neutralitat religiosa · Eslovàquia fa cas omís a la Unió i manté els sants Cirili i Metodi als seus euros

 
Euros andorrans.
Les monedes de 10, 20 i 50 cèntims dels futurs euros andorrans, que es posaran en circulació a partir de l'1 de gener de 2014, no tindran finalment la imatge del Pantocràtor de San Martí de la Cortinada com s'havia dissenyat, segons que ha informat el govern d'Andorra. La Unió Europea ha demanat que es 'reconsideri el disseny per no trencar el principi de neutralitat en matèria de creences religioses'.
Monedes de dos euros eslovaques.

El ministre de Finances del Principat, Jordi Cinca, ha explicat que es va considerar raonable la petició de l'organisme europeu i es va estimar oportú modificar el disseny inicial sense posar-hi impediments. Així doncs, les monedes de 10, 20 i 50 cèntims finalment s'encunyaran només amb la imatge del campanar de l'església de Santa Coloma, un disseny que ja ha estat validat per la Comissió Europea. En aquest sentit, ha argumentat que amb el temple de Santa Coloma únicament es manté la voluntat de posar en relleu l'art romànic d'Andorra.

D'una altra banda, es mantenen invariables les imatges de la resta d'euros. En les monedes d'1, 2 i 5 cèntims apareixerà la imatge d'un isard, l'animal més característic de la fauna del Principat, mentre que per a les d'1 euro, l'emblema que s'encunyarà serà la Casa de la Vall i en les de 2, l'escut del Principat d'Andorra.

L'acord monetari signat entre el govern d'Andorra i la Unió Europea permet l'emissió de monedes en euros per un muntant màxim anual pròxim als 2,5 milions d'euros. Andorra encunyarà 400.000 monedes de 2 euros, 580.000 peces d'1 euro i 500.000 de 50 cèntims. De les de 20, 10, 5, 2 i 1 cèntim hi haurà una tirada d'1 milió de peces de cadascuna. S'espera que les peces es distribueixin entre novembre i desembre.

Els sants Cirili i Metodi, per contra, es mantenen a Eslovàquia

La Unió Europea també va vetar les imatges dels sants Cirici i Metodi i la creu que els acompanyava al disseny que les autoritats d’Eslovàquia van escollir per a les monedes de 2 euros commemoratives del 1.150 aniversari de l’inici de la missió en la Gran Moràvia d’aquests dos germans, que estan considerats els evangelitzadors del món eslau.

Tot i el vet de la Unió, tots els partits polítics eslovacs van refusar el projecte, i la Casa de la Moneda Eslovaca, per votació afirmativa de tots els seus membres, va decidir mantenir-hi els sants. Les autoritats eslovaques van tirar pel dret i el 5 de juliol passat van posar en circulació un milió de monedes amb el disseny original.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4139089/20130815/unio-europea-veta-pantocrator-futurs-euros-andorrans.html