dilluns, 12 d’agost del 2013

Espanya es fica a la cova tota sola

12.08.2013


La posició espanyola sobre Gibaltar és simplement incomprensible. Confesse el meu desconcert. Hi ha coses evidents, és cert: Rajoy emula el Franco, aquell barroer del 'si ellos tienen UNO nosotros tenemos dos' i cerca una plaça d'Orient –aquell trist escenari madrileny de les adhesions incondicionals–. Sí, sí, per a tapar la corrupció; pur ‘panem et circenses’. Amb l'excusa del patriotisme espanyolista més tronat, com no podia ser altrament.

Això, aquesta maniobra primària, s'entén. Però en política has de saber valorar sempre si guanyant no hi perds. I això, incomprensiblement per a mi, no ho valoren gens. O no sé veure gens que ho facen; ni un indici. Cosa que, aquesta sí, em desconcerta del tot.

La situació de Gibaltar es va calfant de debò. Deixa de ser anecdòtica i va esdevenint un conflicte seriós. I no sé com Espanya pot pensar que això li convé. La Gran Bretanya ha fet advertències molt notables, aquestes darreres hores. I Espanya contra la Gran Bretanya no hi té res a fer, simplement. Ni en el terreny polític, ni en el terreny diplomàtic i encara menys en el terreny militar.

Per més que siga fàcil de pensar-hi em resistesc a creure que tot això és únicament fruit de la bogeria o de l'oportunisme. No pot ser que ningú a Madrid no siga conscient d'on posen els peus. On volen arribar? Parlem d'un afrontament diplomàtic obert dins la Unió Europea: el primer de la història. Parlem del fet que un país membre de la Unió amenaça de portar a l'ONU un dels socis integrants. Parlem, poca broma, d'un afrontament amb una potència nuclear, que mai no ha dubtat a fer servir la força. I això per una població, la gibaltarenca, que ha expressat repetidament i democràtica que no vol ser espanyola. I com es pensen que guanyaran. els acorralats homes de la Moncloa? Què caram argüiran?

A nosaltres, no cal dir-ho, aquesta situació ens convé, i molt. Quan la Gran Bretanya diu a Espanya que la seua doctrina inalterable és que l'autodeterminació és més important que no la unitat territorial també envia un missatge poderós per a nosaltres. Espanya és ara mateix un país desprestigiat, enfonsat i lleig, i una actitud com aquesta no pot sinó desprestigiar-la encara més i procurar-li tot d'enemics. Ara, precisament ara, això és bo per a nosaltres. Especialment, si la Unió Europea es veu arrossegada per primera volta en la història a un conflicte entre socis i, com tot Europa sap, aquest esdeveniment gravíssim té com a únic objectiu tapar la corrupció.

La pregunta, tanmateix, és: com pot ser que els espanyols siguen tan i tan maldestres?

On volen arribar? Parlem d'un afrontament diplomàtic obert dins la Unió Europea: el primer de la història. Parlem del fet que un país membre de la Unió amenaça de portar a l'ONU un dels socis integrants.
I Espanya contra la Gran Bretanya no hi té res a fer, simplement. Ni en el terreny polític, ni en el terreny diplomàtic i encara menys en el terreny militar.

http://www.vilaweb.cat/editorial/4138629/espanya-sesta-posant-sola-dins-cova.html