dimarts, 27 d’agost del 2013

De la cadena humana a encunyar euros propis

Letònia esdevé al gener el 18è. país de la zona euro


| Actualitzat el 27/08/2013 a les 10:50h



Els nous euros letons. Foto: Latvijas Banka.


Letònia, país independitzat de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) el 1990, ha fet públics els dissenys de les noves monedes d'euro que encunyarà a partir de l'1 de gener de l'any vinent, quan passarà a ser el divuitè país de la zona euro. Les noves monedes, de curs plenament legal a tota la unió monetària, substituiran els actuals lats.

Després de la cadena humana que el 1989 va unir Estònia, Letònia i Lituània a favor de la independència, experiència en la que es basa la Via Catalana d'aquesta Diada, Letònia va declarar-se independent el 1990 i va passar a formar part de l'ONU el 1991. Després de la signatura del tractat d'adhesió a la Unió Europea (UE) de 2003, estava previst que entrés a la zona euro el 2008, decisió que no es materialitzarà fins al gener de l'any vinent.

Ara, el Banc Central de Letònia ha fet públics els dissenys de les noves monedes d'euro, inspirats en els lats de 1929, amb el rostre d'una pubilla letona i la inscripció "DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU" (DÉU BENEEIXI LETÒNIA).