dijous, 4 de juliol del 2013

Wert deixarà la política després de ser ministre


El ministre considera 'inexplicable' el rebuig a la LOMCE a Catalunya creu ell que no ha atiat l'independentisme

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha avançat aquest dijous que té intenció d'abandonar la política quan deixi de ser ministre i ha apuntat que malgrat que "seria un imbècil" si digués que l'allau de crítiques que ha rebut li produeix satisfacció, "per a ell l'important és que la reforma educativa era necessària per aquest país". A més, ha afirmat que "no se sent desemparat" pel govern espanyol en la seva política de beques. També ha afirmat que consideta "inexplicable" el rebuig a la LOMCE a Catalunya i que "no modificarà" la llei pel fa al castellà a l'escola. A més, ha dit que "no" té sensació d'haver atiat l'independentisme.

Wert ha fet aquestes manifestacions a un esmorzar informatiu a Madrid on han estat presents els ministres de Justícia i d'Ocupació, Alberto Ruiz Gallardón i Fátima Báñez. El ministre ha afirmat que cal "anar amb compte" amb els rumors, en referència als que apunten que ha perdut el suport de l'executiu de Mariano Rajoy per l'episodi de les beques universitàries. En tot cas ha tornat a defensar la necessitat que les beques premiïn els bons resultats i ha assegurat que fruit d'aquesta generalització de les beques per sota el 6,5% el Ministeri ha hagut de renunciar a beques d'excel·lència.

60% del seu temps a desfer "prejudicis"

Wert ha assegurat que malgrat les crítiques que ha rebut des de l'àmbit educatiu i el rebuig frontal de l'oposició a la LOMCE, encara veu possible un diàleg educatiu. En aquest sentit ha afirmat que ha dedicat el 60% del temps dels últims mesos a desfer "males interpretacions" i "perjudicis" que no tenen res a veure amb el que realment diu la LOMCE.

En aquest marc ha qualificat "d'inacceptables" les esmenes a la totalitat que li han presentat els grups de l'oposició al Congrés i ha lamentat que no ha rebut ni una sola proposta "positiva ni alternativa" en tot aquest temps. Tot plegat, segons ha afirmat, implica que l'oposició defensa "l'status quo" d'un sistema que provoca l'exclusió d'una quarta part dels alumnes que entren al sistema educatiu.

Segons el ministre, la proposta de la LOMCE és una proposta basada en les reformes dels països que han obtingut millors resultats. "Cap d'aquestes mesures és una ocurrència", ha afirmat abans de recordar que tots els sistemes que han prescindit o banalitzat les avaluacions han patit una disminució important del rendiment, com en el cas del Regne Unit.

"No modificarà la seva posició sobre la immersió"


El ministre també ha assegurat que no té cap intenció de modificar la seva posició respecte a la immersió lingüística i ha criticat la lectura que les formacions catalanes fan de la Llei. "M'agradaria que algun partit català digués de veritat a Catalunya el que la disposició addicional de la LOMCE diu", ha apuntat, perquè "no és cert que ataqui la immersió lingüística".

"El que diu la LOMCE és que la immersió lingüística ha de fer-se compatible amb el dret dels pares que ho sol·licitin que el castellà sigui també considerat com a llengua vehicular de l'ensenyament", ha dit, perquè "nosaltres no ens estem plantejant un ensenyament monolingüe en castellà, sinó que juntament al model actual d'iummersió, s'ofereixi a qui ho sol·liciti un model de bilingüisme integrat, on almenys el castellà tingui una presència vehicular similar al de la llengua cooficial".

"Converses dels gemans Marx" amb els partits catalans

En aquest marc ha afirmat que en comptes de criticar-lo, els partits catalans li haurien d'estar agraïts perquè és la primera vegada que una llei de l'educació reconeix explícitament l'existència i vigència de la immersió lingüística a Catalunya. En tot cas, ha dit, l'únic que fa la LOMCE és "plasmar la doctrina del TC sobre les condicions per les que la immersió lingüística pot ser considerada constitucional".

Segons el ministre, totes les forces catalanes amb qui s'ha reunit són conscients que la LOMCE no suposa un atac a la immersió. "Nosaltres hem tingut converses amb totes les forces polítiques catalanes, i han estat converses dignes dels germans Marx on van admetre que la LOMCE respecta la immersió", ha dit.

Rebuig "inexplicable" de la LOMCE a Catalunya

Per aquest motiu el ministre considera "inexplicable" el rebuig que la LOMCE ha rebut a Catalunya. "Si de veritat un llegeix sense perjudici aquesta norma no hi pot estar en desacord", ha dit. En tot cas ha reiterat el que ja ha dit "moltes vegades" a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i als representants de CiU i ERC: "Si la Generalitat i els partits catalans son capaços d'oferir una formula que respecta el que diu el TC jo retiro la disposició vuitena i la substitueixo pel que em proposin".

No té la sensació d'haver atiat l'independentisme

A preguntes dels periodistes, Wert també ha afirmat que no té la sensació d'haver ajudat a créixer l'idependentisme a Catalunya. A més, ha afirmat que la polèmica sobre la seva frase d'espanyolitzar els nens catalans, que ara considera que va ser un "greu error" pronunciar, va ser fruit de la "distorsió" de les seves paraules, perquè ell només feia una referència retòrica a unes altres manifestacions de la consellera Rigau.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4131976/20130704/wert-deixara-politica-ministre.html