divendres, 5 de juliol del 2013

Tornem-hi amb l'Ebre

La Confederació Hidrogràfica del riu aprova un Pla de Conca que no respecta el cabal ecològic exigit per la UE. La PDE ho considera un atac sense precedentsa les Terres de l'Ebre

, Redacció | Actualitzat el 05/07/2013 a les 01:10h

Acte reivindicatiu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre Foto: ACN
 Nova mostra de menysteniment a les institucions catalanes, autoritats europees, a la sostenibilitat i d'agressió al territori amb una qüestió ja delicada: l'Ebre. El Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre ha superat la primera votació al Consell de l'Aigua de la Conca per àmplia majoria, malgrat l'oposició manifesta de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i del Govern que, juntament amb la CHA, hi han votat en contra.

El document, que limita el cabal del tram final de l'Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees, ha estat aprovat en primera instància sense el consens que s'havia donat fins ara a l'ens consultiu de la conca. Les comunitats de regants de la Dreta i l'Esquerra de l'Ebre han votat finalment a favor del Pla i han defensat el repartiment de concessions per a nous regadius. El text final no recull cap de les al·legacions que va presentar-hi l'administració catalana ni respecta el cabal ecològic exigit per la normativa europea.

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) considera que l'aprovació d'aquest pla és una agressió sense precedents contra les Terres de l'Ebre. La plataforma denuncia que el govern espanyol i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre han dissenyat aquesta estructura de repartiment de l'aigua prioritzant demandes de comunitats de regants i altres usuaris que no obeeixen a necessitats reals, per deixar com a cabal ecològic per al tram final la xifra sobrant de totes aquestes provisions.

A més, els antitransvasament insisteixen que el Pla de Conca vulnera la Directiva Marc de l'Aigua Comunitària, sense tenir en compte variables claus en l'establiment de cabals ecològics que garanteixin el bon estat ecològic dels rius.